KAKO ĆE IZGLEDATI POLITIČKA SCENA CRNE GORE: Šta poručuju izbori u Mojkovcu

Izbori u Mojkovcu – Pred Vladom je mandat do 2024. godine i od njenih rezultata će direktno zavisiti uspeh neke buduće nove stranke.


➖ Izbori u Mojkovcu: Izlaznost:


2021. godine broj upisanih birača – 6814
2020. godine broj upisanih birača – 6891
2017. godine broj upisanih birača – 7104

2021. godine broj važećih glasova – 5462
2020. godine broj važećih glasova – 5847
2017. godine broj važećih glasova – 5852

Izlaznost ostaje visoka, ali ne i rekordna kako javljaju mediji, koristeći se isključivo procentualnim rezultatima. Kada se pogledaju apsolutne brojke, broj važećih glasova se smanjio više puta u odnosu na umereno smanjenje broja ukupnih glasača. Dakle, izlaznost je nešto manja nego na parlamentarnim izborima 2020. godine, što može svedočiti o porastu apatije među biračkim telom, ali i o činjenici da je DPS izgubio vladajuću poziciju u Crnoj Gori, te je jedan deo birača, koji je 2020. godine bio primoran da glasa za tu partiju, jednostavno odbio da izađe na birališta.


➖ Partijski (ne)uspeh


Najveći pojedinačni uspeh, to jest rast podrške u odnosu na prethodna dva izborna ciklusa (2020. i 2017. godine), beleži URA pod rukovodstvom Dritana Abazovića. Kao što možete videti iz grafikona, URA je premašila svoje rezultate u poređenju sa prethodna dva ciklusa. Možemo pretpostaviti da se jedan deo birača koji su glasali za DPS/SDP/SD premetnuo na stranu URA zbog umerene građanske pozicije date partije. Osim toga, zdravorazumski je zaključak da je URA dobivši deo vlasti takođe pokupila i deo biračkog tela koji glasa zarad ličnog interesa, misleći da tako staju uz vlast.

Najveći pad definitivno beleži DPS, koji je u grafikonu s jasnom namerom prikazan skupa sa SDP i SD, iako sa njima nije zajednički nastupao 2020. i 2017. godine. Razlog za to je što ove tri partije zastupaju istu ideologiju koja se može okarakterisati kao prozapadni crnogorski nacionalizam, dakle, čudnovata smesa spoljnopolitičke usmerenosti ka građanskim liberalnim demokratijama uz diskurs koji se često preliva u crnogorski šovinizam. Izgubivši vlast, DPS se logično objedinjuje sa partijama veoma sličnog ideološkog, ali i interesnog, usmerenja. Stoga je nepravilno tvrditi da partije ove ideologije ne gube na popularnosti otkad je formirana nova Vlada Crne Gore.

Demokrate Alekse Bečića su u manjem padu, ukoliko sumiramo prikazane rezultate. Demokrate jesu poboljšale svoj rezultat u poređenju sa 2020. godinom kada je najveći ostatak opozicije bio ujedinjen oko koalicije Za budućnost Crne Gore. Ta koalicija je imala veliki sinergijski potencijal, budući da je bila otvoreno podržana od strane pravoslavnih eparhija u Crnoj Gori, te je ostajanje van te koalicije Demokratama u određenoj meri snizilo rejting. U međuvremenu se ta koalicija raspala, dostigavši svoj kratkoročni cilj smene DPS-a na parlamentarnim izborima. Nakon tih događaja Demokratama ponovo počinje da raste rejting, ali nedovoljno da dostignu nivo od 2017. godine.

Pad udruženog DF i SNP-a izgleda drastično, ukoliko uporedimo rezultate iz 2020. godine i one sa sadašnjih izbora u Mojkovcu. Međutim, ovaj pad je direktna posledica raspada koalicije ZBCG, koja je porazila DPS 30. avgusta minule godine. U Mojkovcu je sproveden svojevrstan test, gde je premijer Zdravko Krivokapić podržao nezavisnu listu Ne damo Mojkovac (jasna aluzija na uspešnu krilaticu Ne damo svetinje), dok je Ujedinjena Crna Gora Gorana Danilovića napravila kambek prebacivši cenzus. Ipak, čak i sa ove dve liste DF ne dostiže rezultat sa prošlih izbora, umnogome zbog gubitka sinergijskog efekta koji je iščilio raspadom koalicije ZBCG. Kada pogledamo rezultate DF-a i SNP-a na izborima 2017. godine, oni zaista beleže blagi porast.


➖ Izbori u Mojkovcu: Zaključak


Iz priloženog se da zaključiti da za nove partije na umerenom desnom spektru u Crnoj Gori ima mesta, ali ovo je tek početak. Pred Vladom je mandat do 2024. godine i od njenih rezultata će direktno zavisiti uspeh neke buduće nove stranke pod rukovodstvom aktuelnog premijera Zdravka Krivokapića. Možemo videti da je umerena i konstruktivna pozicija Gorana Danilovića za proteklih godinu dana dovela do rasta njegovog rejtinga. Strančarenje se ne isplati i građani poštuju principijelnu poziciju gospodina Danilovića. Demokrate ostaju manje-više u istom položaju, oni mogu profitirati u tom slučaju da se još birača DF-a i SNP-a odlije novoj stranci Krivokapića, koja će biti formirana u budućnosti. URA postepeno raste na račun DPS-a, to je stabilna tendencija, kao i opšte snižavanje rejtinga partije Mila Đukanovića.

  • Rezultati sa izbora 2020. i 2017. godine su preuzeti iz zvaničnih izvora, dok su rezultati sa jučerašnjih lokalnih izbora u Mojkovcu preuzeti iz nezvaničnih izvora, mada

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian