LATINSKA AMERIKA I TALAS PROMENA: Pobede anti-establišment partija u Čileu i Hondurasu

Gotovo je sigurno da se latinska amerika nalazi u trenutku velikih političkih promena. Od Buenos Airesa do Meksiko Sitija izbore pobeđuju anti-establišmentski levi kandidati a proteklog meseca još dve države dobile su nove predsednike.


Pobeda Gabrijela Borića u Čileu


Veliki preokret u drugoj rundi izbora u Čileu, nakon pobede u prvoj rundi činilo se da će Antonio Kast lako doći do predsedništva, mećutim širu koaliciju uspeo je da napravi Grabrijel Borić odnevši pobedu sa više od 10% razlike.

Borić je 35 godina stari član parlamenta i bivši studentski organizator tokom protesta 2006. Na izborima je predstavljao široku koaliciju levičarskih parija i organizacija njegov protivnik Antonio Kast sa druge strane zalagao se za „zakon i red“ i hvalio diktaturu generala Pinočea. Neuspeh Kasta da prisvoji glasače centra koji su obično spremniji da glasaju za desne kandidate ,većinom iz ekonomskih razloga, trebalo bi da zabrine desne kandidate koji su obično mogli da očekuju da će im ovi glasači doneti pobedu.

Gabriel Borić, Izvor: JAVIER TORRES / AFP/N1

Borić je nakon pobede obećao da će se boriti protiv „privilegija manjine“ reformisati Čileovu neoliberanu ekonomiju. Kast je priznao poraz čestitajući Boriću na „velikom trijumfu“ i da je on od nazas izabrani predsednik Čilea i da zaslužuje njegovo (Kastovo) „poštovanje i konstruktivnu kritiku.“

Na Čile se gleda kao na jednu od najstabilnijih država Latinske Amerike mećutim ovde su razlike između bogatih i siromašnih najveće samo 1% populacije drži više od 25% bogatstva ova podela je dovela do 5godina često nasilnih protesta u državi podrška ili protivljenje ovim protestima postalo je glavno političko pitanje u državi i tačka podele partija i glasača.


Siomara Kastro postaće prva žena predsednik Hondurasa


Ubedljivom pobedom sa više od 20% razlike partija „Slobode“ predvoćenja bivšom prvom damom Simarom Kasto odnela je pobedu na izborima u Hondurasu. Ovima se završava 12godina duga vladavina „Nacionalne parije“ predvoćene predsednikom Huanom Hernandesom. Hernandes za koga se sumnja da je uključen u trgovinu drogom pojačane hapšenjem njegovog brata Antonija. (ovde staviti link https://www.bbc.com/news/world-latin-america-56589088) Od Kastra se mnogo očekuje, bivša prva dama vodiće državu kontrolisanu od strane narko-klanova, korupcije „nacionalne partije“ i velike migracije u SAD. Kastro je obećala da će „izvući Honduras iz abise narko-diktature i korupcije. “ NJen glavni protivnik Nasri Asufa priznao je poraz i čestitao Kastovoj.

Manuel Zaelja suprug Siomare Kastro vladao je Hondurasom od 2006 do 2009 kada je zbačen pučom od tada je na vlasti „Nacionalna“ parija. Odluka vlasti da prizna poraz i zaobiđe nasilje koje se desilo pre četiri godine dobrodošla je promena iako im je trebalo dva dana da je priznaju.


Latinska Amerika – Šta predstoji?


Ovaj novi talas levičarskoh pobeda započet je pobedom Aleksandra Lopeza u Meksiku 2018. praćene pobedama u Argentini, Boliviji i Peru-u i sada u Čileu i Hondurasu. Odgovor SAD-a na ove promene još nije jasan, opšte je poznato da na ostale države Američkog kontinetna gledaju kao svoje dvorište i da se u prošlosti nisu ustručavale da podržavaju brutalne diktatore protiv svake vlasti koja je bila „levo od Musolinija.“ Pokušaji pučeva u Boliviji i Venecueli samo prethodne godine potvrđuju da je SAD još uvek spremna da se uključi u unutrašnju politiku svog dvorišta. Sledeće godine čekaju nas izbori u Brazilu, rezultati ovih izbora će pokazati da li je ovo zaista novi „roze talas“ ili je u pitanju samo kratak trend.

piše: Luka Jovanović

Izvor: Kompas.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian