Šta smo naučili iz slučaja Novak Đoković?

Novak Đoković nije na Zapadu većinski percipiran kao mali čovek koji se bori protiv sistema, već kao bahati bogataš koji pokušava da dokaže svima da za njega nikakva pravila i zakoni ne važe. Zapadna percepcija Novaka Đokovića determinisala je reakciju Federalne vlade Australije, čiji je premijer Skot Morison, političar desnog centra, pokušao da iskoristi kako bi podigao svoj padajući rejting.


O popularnosti i nepopularnosti


Evropska civilizacija se sastoji iz više kulturnih krugova koji se prožimaju. To su kulturno-identitetski (slovenski, germanski, romanski i keltski) i versko-identitetski (katolički, protestantski i pravoslavni). Prirodno je da osoba koja pripada pravoslavno-slovenskom kulturnom krugu preferira sebi slične sportiste, glumce, pevače i ljude drugih profesija koje spadaju u industriju zabave. Novak Đoković će u startu biti popularniji u Rusiji, Grčkoj ili Poljskoj, nego u Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama ili Nemačkoj.

Đoković je tokom svoje igračke karijere takođe često demonstrirao izlive besa i agresije, jednu pretaranu emotivnost svojstvenu balkanskim Slovenima, koja nije prihvaćena u severnim germanskim krugovima. Osim toga, on je javno demonstrirao svoju pravoslavnu versku pripadnost, dok se u anglosaksonskom svetu javni izlivi religioznosti smatraju naročito nekulturnim. Naravno, treba imati u vidu da su ostaci antisrpske propagande iz 90-ih i dalje prisutni u svesti mnogih na Zapadu. Svi ovi faktori skupa objašnjavaju nepopularnost Novaka Đokovića u germanskim zemljama (Britaniji, SAD, Australiji i slično), što ga čini dobrom metom za progon i skupljanje političkih poena.


O političkim igrama


Novak Đoković nije na Zapadu većinski percipiran kao mali čovek koji se bori protiv sistema, već kao bahati bogataš koji pokušava da dokaže svima da za njega nikakva pravila i zakoni ne važe. Srpska percepcija je dijametralno suprotna, ona odražava osećaj poniženja i svestranog napada koji su događaji iz 90-ih doneli srspkoj naciji. Po tom gledištu Novak Đoković se bori za svakog Srbina dokazujući da je srpska nacija dostojna poštovanja i da je njen duh nesalomiv, uprkos svemu i u inat svima. Ova dva narativa se nikako ne mogu pomiriti niti ukrstiti.

Zapadna percepcija Novaka determinisala je reakciju Federalne vlade Australije, čiji je premijer Skot Morison, političar desnog centra, pokušao da iskoristi kako bi podigao svoj padajući rejting. Federalni izbori u Australiji će biti održani kroz nekoliko meseci, a laburisti su prestigli partiju Morisona po istraživanjima javnog mnjenja. Premijer Australije je izabrao da progoni Đokovića kako bi demonstirao biračkom telu da niko nije iznad zakona, čak ni svetski poznat sportista. Laburisti su uveliko kritikovali Morisona već od trenutka kada je sam Đoković objavio da dolazi u Australiju sa medicinskim izuzećem, što jasno implicira da nije vakcinisan, dok je Australija država koja je uvela vrlo rigorozna ograničenja u vezi sa epidemijom.


O obmani i korupciji


Međutim, nije posredi samo utrkivanje australijskih konzervativaca i laburista pred predstojećim parlamentarnim izborima. Teniski savez Australije lobirao je federalnu i regionalnu vlast u toj državi kako bi sportisti mogli da učestvuju na „Australijan openu” bez obavezne potvrde o vakcinaciji. U interesu je Teniskog saveza da se na turniru pojavi što više poznatih sportista, jer to donosi profit. Već je bilo reči o tome da Federalnu vladu vode konzervativci, ali na vlasti u Viktoriji, državi gde se odigrava turnir, nalaze se laburisti. Upravo su regionalne vlasti u saradnji sa Teniskim savezom Australije izdale Đokoviću dokument o medicinskom izuzeću, dok su mu federalne vlasti izdale vizu za ulazak u zemlju.

Britanski mediji su objavili pisma federalnih vlasti Teniskom savezu u kojima je Savezu jasno stavljeno do znanja da preležan kovid nije dovoljan uslov za prelazak australijske granice bez sertifikata o vakcinaciji. Teniski savez je namerno obmanuo više desetina igrača, među kojima je jedini slavan Novak Đoković. Ako je Teniski savez lobirao – možemo prepostaviti i korumpirao – regionalne vlasti za medicinsku potvrdu i federalne za izdavanje vize, zašto je onda Novak Đoković zaustavljen na granici? Na to pitanje nema jasnog odgovora. Možda je Morison od početka planirao da ga namami u zamku i iskoristi njegov slučaj za samopromociju, možda je pod pritiskom kritika iz redova opozicije odlučio da promeni odluku i da opet iskoristi Novaka.


Zaključak


Novak Đoković svakako nije kriv što je bio obmanut od raznih australijskih aktera. Australijske vlasti su mogle jednostavno da mu stave do znanja da bez sertifikata o vakcinaciji neće ući u državu. Umesto toga su vlast i opozicija, kao i sportski krugovi, pokušali da ga iskoriste u svojoj igri. Novak nije Isus i nije Če Gevara, ali jeste žrtva političke obmane, korupcije i u toj pravednoj borbi zaslužuje podršku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian