STIHOVI ODZVANJALI KARLOVCIMA: Brankovo kolo obeležilo Svetski dan poezije

Na „Prolećnim Brankovim danima 2022“, obeležen je „Svetski dan poezije“ u 11 časova u bašti Brankovog kola (palata Ilion).

Učesnicima i delu publike darivane su knjige ranijih dobitnika međunarodne nagrade „Branko Radičević“, objavljenih u Brankovom kolu: „Poruka u boci“ Olge Martinove (Rusija), „Podnevni psalmi“ Jirgena Izraela (Nemačka), „Sumrak vekova“ Nikite Danilova (Rumunija) i „Šapat među povicima“ Filipa Tanselena (Francuska).


Po jednu pesmu iz ovih knjiga pročitala je Dragana Lisić.

Mladoj publici se obratio pesnik Nenad Grujičić, predsednik Brankovog kola: „Svetski dan je poezije u isti mah je i datum dolaska proleća, godišnjeg doba iz kojeg pupi i kreće život. Neuništiva, poezija je melemna tvorevina duha koja zaceljuje dušu i otvara neslućene lepote u maternjem jeziku. Današnji svet je uznemiren i gnevan, potrebna mu je pomoć – da se smiri i raduje svakom novom danu. Kao da ništa nije naučio kroz vekove i milenijume, svet pravi nove greške i pokreće sukobe. U poeziji upotrebljena reč predstavlja najmoćnije oružje protiv bezumlja.“

Potom su nastupili mladi pesnici, autori prvih knjiga u Brankovom kolu i laureati nagrade „Stražilovo“: Jelena Vujanović, Nikola Rausavljević i Milan Ćosić.

Uslov je bio da pesme kazuju napamet što je jedan od važnih načina da se privuče veća pozornost publike i nadogradi misija savremenih pesnika.

S druge strane, time se uvodi i obnavlja praksa govorenja pesama naizust što su oduvek činili neki od velikih pesnika kod nas i u svetu.

Po tradiciji nastupilo je i nekoliko najmlađih pesnika-učenika Karlovačke gimnazije, među kojima su bili i prvenci iz prošlogodišnje Panorame poezije đaka Karlovačke gimnazije, „Pesme posle nas“.

U muzičkom delu programa nastupila je mlada muzička umetnica Sara Zubović (flauta) iz Muzičke škole „Isidor Bajić“ u Novom Sadu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian