Stanje na frontu i put ka optimalnom scenariju završetka RATA U UKRAJINI

Primetni su indikatori da rusku javnost polako pripremaju za proglašenje pobede u Ukrajini kroz zauzimanje Donbasa, što treba da rezultira izlaskom Rusije iz rata. Sada je deklarisani vojni cilj operacije kontrola nad celom teritorijom Donbasa. Ključni aspekat ove informacione pripreme jeste upravljanje očekivanjima ruske javnosti.


Upravljanje očekivanjima


Sergej Šojgu je 19. aprila na sastanku sa načelnicima odeljenja Ministarstva odbrane izjavio: „Rusijska (pandan terminu srbijanska) armija ispunjava zadatke koje je zacrtao vrhovni glavnokomandujući (V. Putin) u toku sprovođenja specijalne vojne operacije. Dosledno se realizuje plan za oslobođenje Donjecke i Luganske narodne republike“.

Sergej Lavrov je 19. aprila u intervjuu TV kanalu India Today saopštio: „Operacija na istoku Ukrajine je usmerena, kako je to obnarodovano na samom početku, na potpuno oslobođenje Donjecke i Luganske republike. Ta operacija se nastavlja, sledeća faza te operacije počinje. Uveren sam da će to biti važan momenat za celu specijalnu operaciju“.

Putin i Šojgu, Foto: Agencije/Trebinjelive

Putin: Cilj specijalne operacije pomoći ljudima u Donbasu


Vladimir Putin je na sastanku sa Aleksandrom Lukašenkom, 12. aprila na kosmodromu „Vostočnij“, koji je u fazi izgradnje od 2011. godine, takođe podvukao da je cilj specijalne operacije „pomoći ljudima u Donbasu“.

Predsednik Rusije je tom prilikom dodao: „Znamo da danas naši oficiri učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u Donbasu, u Ukrajini, pružaju pomoć narodnim republikama Donbasa“.


Aktuelno stanje fronta


Aktuelno stanje fronta u Ukrajini na početku nove ofanzive ruske armije u Donbasu od nezavisnog zapadnog portala MilitaryLand, koji se oslanja na sve dostupne zvanične izvore (zapadne, ukrajinske, ruske i LDNR).

Prva karta – opši pregled fronta u Ukrajini (prostire se od Hersona do Harkova).

May be an image of map and text

Druga karta – severni deo Donbaskog fronta (po vazdušnoj liniji udaljenost Izjuma od Donjecka iznosi oko 137 km, to bi bila okvirna dužina obruča ukoliko ruska armija ima plan da okruži čitavu ukrajinsku armiju na Donbasu, ovu kilometražu treba pomnožiti na dva, jer bi ukrajinske snage izvodile napade i sa spoljne strane u cilju proboja okruženja, te su potrebne dve ruske linije – jedna za napad, druga za odbranu).

May be an image of map and text

Treća karta – južni deo Donbaskog fronta i istočnog dela Zaporoške oblasti.

May be an image of map and text

Četvrta karta – stanje u Mariupolju.

May be an image of map and text

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian