(LJ)UBI BLIŽNJEG SVOG: Od pokreta za podršku do pokreta za masovnu histeriju i osudu


Pokreti za masovnu podršku i osnaživanje postali su pokreti za masovnu histeriju i osuđivanje. Od odzvanjanja već bačenog kamenja ne čuje se ono „ko je bez grijeha nek prvi baci kamen“.


Oni koji tvrde da se bore za slobodu mišljenja prvi su bacili kamen na Konstraktu i to čak ne zbog iskazanog mišljenja već zbog nečega što je njihovo očitavanje njenog mišljenja na osnovu komada namještaja na fotografiji.

Konstrakta na udaru kritika zbog scenografije: Je li mogla izbjeći slovo Z?
Promo fotografija Konstrakte koja je masovno napadnuta

Oni koji se deklarišu kao borci protiv nasilja bacili su kamenje na glumca Džonija Depa, ne pitavši za drugu stranu priče i ne sačekavši kraj.

Oni koji tvrde da se bore za istinu, poput lista Danas, ipak misle da je ok kada je oni slobodno prevode i tumače. Ljepota je u oku posmatrača a istina u tumačenju prevodioca iz Danasa, izgleda reče Zaratustra.

List Danas objavio je ovu fotografiju u toku vaskršnjih dana čime je izazvao osudu pravoslavnih vjernika, a pri tom se radi o netačnom prevodu rečenice „Truth is perhaps the most important name of God“ odnosno „Istina je možda najvažnije ime Boga“

Ne zaboravimo i one velike internet ratnike za vjeru što prvi vide svaki trun u oku brata svoga, a brvno u svom rijetko, i koji su „oprosti im Bože, ne znaju šta čine“ lako zamjenili sa „osudi ih Bože“.

Nikad više priče o tome da treba voljeti i razumjeti sebe, a nikad manje razumijevanja za drugog. Više volimo biti u pravu nego biti pravedni, više volimo lajkove od stvarne pažnje, masovna uvjerenja od usamljene istine.

A stvarno može malo drugačije. Stvarno se ne mora lupiti taj enter i baciti taj kamen. Miša mu poljubim, ne mora se ni biti u pravu. Budi čovjek. Budimo ljudi. I manje licemjerni.


Naslovna foto: Nytimes.com

Više ovakvih tekstova čitajte u rubrici Stavovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian