Porodica koja ŽIVI SVOJ SAN: Slike Nataše i Katarine Stević odišu optimizmom i vedrinom

Svoju malu porodičnu firmu grade u okviru galerije „ArtS“ u Sarajevu koja je rezultat podsticajnih sredstava za mlade.

Radove Nataše i Katarine Stević primetili smo na Instagramu i odmah su nas privukle slike koje odišu optimizmom:

Promo/Nataša Stević

-Život je kao prazno platno, biće divnih svetlih boja, veselih punih optimizma, ali da bi istakli sve lepo mora biti i tamnih boja, teških trenutaka, sve to čini umetničko delo zvano Život. Naša želja je da prenesemo sve najlepše na platno i stvorimo uspomene koje će trajati i biti lepo nasleđe onima koji odluče da ih imaju.

Nataša je veoma mlada, rođena je 1991. godine u Sarajevu i po zanimanju je diplomirani sociolog ali je umetnost prisutna u njenom životu od rođenja:

-Nisam završila Akademiju, mada za talent i predanost ovom radu nikakva diploma nije potrebna, osim onoga što je deo nas i našeg nasleđa. Ja umetnost negujem od prvih koraka uz moju majku, a ona je to usvajala od svog oca, mog dede, koji je bio izuzetan umetnik i grafičar koji je oslikavao sarajevske reklame, u to vreme ručno.

Stević: Porodica kao oslonac i inspiracija


Od Nataše saznajemo da je njena mama umetnička duša:

-Moja mama je takođe rođena u Sarajevu i školovala se u smeru umetnosti, iako je njen napredak prekinut zbog teških ratnih uslova. Tih godina ju je umetnost održala, a svoje slike koje je radila je ljubomorno čuvala za sebe.

Galerija Arts, promo fotografija, Nataša Stević

Nataša kaže da joj je najveća sreća što radi posao koji voli a da je mama Katarina dosta uticala na nju da počne da se bavi umetnošću:

-Mama je imala ogroman uticaj na moj rad, ali se ustručavala da mi baš to bude zanimanje, budući da je strah svakog roditelja da dete ima zanimanje koje ne donosi sigurnost i hleb na sto. Ja sada kao odrasla osoba mogu reći mladima: sve je moguće ako to što radite volite i spremni ste da uložite maksimalno vreme i predanost svom poslu i talentu.

I tata ima svoju značajnu ulogu:

-Moj otac je zapravo najveća podrška u našem poslu, uvek je bio uz nas da nas pokrene i da nam da snage za sve izazove. Tu ulogu je sada preuzeo moj verenik sa kojim radim i gradim malu porodičnu firmu.

Praktično, cela porodica učestvuje i pomaže a to osete i ljubitelji i kupci njihovih slika. Porodica je najviše angažovana oko galerije koja je pokrenuta na prilično neuobičajen način za umetnost:

May be art of tree
Galerija Arts, Nataša Stević

Kako živeti od umetnosti


-Galeriju „ArtS“ sam pokrenula putem grant šeme „Razvoj preduzetništva i podrška pokretanju novih startup kompanija za mlade“ nastalim kao rezultat saradnje UNDP, Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i finansiranja od strane Vlade Kraljevine Norveške. To je bio ogroman uspeh jer godinama sam, kao i mnogi drugi mladi ljudi, bila u potrazi za zaposlenjem i na kraju sam umetnost, koju toliko cenim i volim, uspela da pretočim u porodičnu malu firmu.

Nataša i njena mama Katarina su do sada izlagale u Sarajevu i Medulinu. Iako su imale puno ponuda da izlažu u gradovima u regionu, to prošle godine nije bilo moguće zbog strogih epidemioloških uslova. Novim uslovima morale su da se prilagode i za sada imaju najviše onlajn izložbi.

Kod njih nema nekih osnovnih tema, sve su dobrodošle:

-Meni je čak zanimljiva jako naiva, prepoznatljive kućice koje svi vole, razne teme koje se provlače kroz nekih 1000 slika koje smo već uradile. Radimo na slikama više od godinu dana, svaki dan bez prekida.

A inspiracija je svuda oko njih:

-Na fotografijama, putovanjima, različitim događajima u životu koja nas navedu da ih pretočimo priču na platnu, ali da ta priča bude pozitivna, topla i osveženje od teške svakodnevnice.

Mama Katarina uglavnom radi sa uljem i akrilom:

-Ja još lutam i eksperimentišem sa različitim tehnikama, jarkim bojama, jer volim uvek da radim nešto novo i drugačije.

Nataša nam otkriva i šta ljubitelje njihovih slika najviše vole:

-Privlače ih boje, malo su drugačije, motivi su raznovrsni, nikada ne znate šta Vas može osvojiti i u kojem smeru idemo. Privlači ih sreća i pozitivnost koju unose u svoje domove. Ja želim približiti umetnost i ljudima koji je ne prate i kada oni sebe nađu u nekom delu koje uradimo – to je najveći uspeh.

Porodica Stević ima nove planove:

-Sada radimo na objektu koji je u prirodi, okružen planinama i otvoren za posetioce da popiju kaficu ili čaj u miru, gledajući naše slike a svi ste nam dobrodošli u kući punoj boja.

May be an illustration of 1 person

Nataša priznaje da je privilegovana:

-Živeti i raditi ono što volite i napredovati u tome je najređa mogućnost koja se može pružiti ljudima.  To što živim i dišem umetnost je moja sreća i najveće bogatstvo.

Izvor: 24sedam.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian