„PREBILOVCI. SVETLOST U TAMI“: INTERAKTIVNA AUDIO IZLOŽBA

Povodom obeležavanja 81. godišnjice ustaškog zločina nad srpskim stanovništvom u selu Prebilovci i sećanja na njegove žrtve, Grad Trebinje organizuje interaktivnu audio izložbu u Muzeju Hercegovine – ”Prebilovci. Svetlost u tami”. Izložba će biti svečano otvorena 06. avgusta u 19 časova.

Ovaj projekat posvećen jednom od najstrašnijih događaja na teritoriji Hercegovine, za vreme Nezavisne države Hrvatske i Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, izveden je na inovativan način uz upotrebu za ovu priliku posebno razvijene audio-vizuelne tehnologije. Posetioci ulaskom u muzej i prostor izložbe, simbolički unose svetlost u mrak zaborava i svojim sećanjem na žrtve, kroz nadu u Vaskrsenje, zaceljuju rane i ožiljke koje je istorija ostavila kao svoj trag.

Interaktivna izložba ”Prebilovci. Svetlost u tami” – razvija centralnu temu svetlosti koja predstavlja vezu ljubavi kojom život pobeđuje smrt. Ovu izložbu koncipirao je i izveo multidisciplinarni tim agencije NextGame sastavljen od inžinjera, istoričara, programera, umetnika i drugih brojnih saradnika – koji su projekat posvetili razvoju i negovanju kulture sećanja, kao osnove ličnog i nacionalnog identiteta.

Sećanje na prošlost i saosećanje sa palim žrtvama – važno je u svim vremenima i prilikama. Ipak, za Prebilovce i stanovništvo ovog, nekada najbrojnijeg i najnaprednijeg srpskog sela u Donjoj Hercegovini – sećanje je poistovećeno sa opstankom naroda na tom prostoru. Pokušaji da se zločin u Prebilovcima u kome je samo u jednom danu u jamu bačeno preko 500 Prebilovčana, sakrije i zaboravi, počevši od zazidavanja jama do miniranje kosturnice sa kostima mučenika – brojni su. Upravo je zato važno da se sećamo i ovog ali i brojnih drugih sličnih događaja na jamama i stratištima širom Hercegovine. Izložba ”Prebilovci. Svetlost u tami” – iako fokusirana na jedan istorijski događaj, otvara i bolnu temu svih drugih jama u kojima je stradao srpski narod, omogućavajući posetiocu da osvetli unutrašnjnost jedne od njih, otkrije njene strašne priče ali i pronađe izlaz i nadu u budućnost.

Autori izložbe su Darko Nikolić, Jovana Blanuša i Bogdan Španjević. Stručni konsultant na projektu je Stefan Radojković, istoričar. Organizator izložbe je grad Trebinje a pokrovitelji su Elektroprivreda Republike Srpske i Hidroelektrane na Trebišnici.

Izložba će u Muzeju Hercegovine biti otvorena do 6. Septembra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian