Ovo je 8 obrazaca ponašanja roditelja koji uništavaju psihu deteta

Odgoj i vaspitanje deteta nikako nije lak posao, a pretpostavka da svaki roditelj prirodno zna šta i kako treba, i da ne treba da se edukuje u tom smislu, donosi mnoge probleme. Roditelji imaju ogroman uticaj na razvoj i psihu deteta, a mnoge stvari koje čine nesvesno mogu ostaviti trajne posledice.

Portal Lola izdvojio je 8 tipičnih ponašanja koja stvaraju toksičan odnos majke i deteta i koja treba izbegavati:

1. NABIJANJE OSEĆAJA KRIVICE I STIDA

Ovo ponašanje počinje rečima “Ti uvek…” ili “Ti nikada…” i snažno se urezuju u svest deteta. U dečjoj glavi to postaje i lična kritika, glas koji stalno ponavlja, krivi i ističe greške, a pohvale izbegava.

2. ULOGA ŽRTVE

Mnoge majke zapravo igraju ulogu žrtve, a deca toga nisu ni svesna. Toksična majka stalno podseća dete koliko je nezahvalno, a rečenicu obično završava sa: “Posle svega što sam uradila za tebe”. Ovakvo ponašanje živi u detetu i kada odraste, a majka nastavlja svoju toksičnu ulogu, pogotovo ako je dete shvatilo o čemu se zapravo radi i pokušava da ograniči viđanje i kontakt sa majkom.

3. IGRA SIMPATIJE

Favorizovanje jednog deteta u porodici dešava se u mnogim porodicama. Ali, kada je majka prema jednom detetu divna, a prema drugom toksična – ponižava ga, stalno upoređuje s “dobrim” detetomističući koliko je ono loše – psihološki problemi su gotovo zagarantovani. Psiholozi kažu da se toksične majke ovako ponašaju kako bi kontrolisale decu, da bi formirale odnos između braće i sestara kakav ona želi da on bude i manipuliše da bi deca stalno imala potrebu za njenom podrškom i pohvalom.

Ako je u pitanju jedinac, ni to dete nije “spašeno” – biće stalno upoređivano sa ćerkom komšinice, bratom od strica…

Foto: Vincent Delegge / Unsplash

4. PASIVNA AGRESIJA

Majka može da izrazi pasivnu agresiju prema detetu indirektno, na primer, kroz ružne komentare o ocu kada je dete prisutno. Razvoj deteta direktno je povezan sa načinom kako se roditelji ponašaju jedno prema drugom i prema drugim članovima uže ili šire porodice i baš zato roditelji imaju ogromnu ulogu u tome kakvi ćemo ljudi postati kada odrastemo. Ako dete svedoči okrutnosti, verbalnom besu, kažnjavanju tišinom, psihičkom maltretiranju, velike su šanse da će dete razviti slične poremećaje ponašanja u proseku već od 8. do 10. godine.

Kako odrastaju, većina dece se lagano pretvara u roditelja nasilnika, postaje pasivno agresivno… Na njega se prenosi sve ono čemu je prisustvovalo i što je zapravo oblikovalo njegov pogled na svet. Eto objašnjenja zbog čega sinovi nasilnika odrastaju u nasilnike, deca alkoholičara u alkoholičare…

5. PSIHOLOŠKA MANIPULACIJA RODITELJA

Ovaj termin obično se vezuje za odrasla, ali nažalost, ovakve sklonosti većini dece zapravo usađuju roditelji. Manipulisati detetom je neverovatno jednostavno, jer su roditelji neosporni autoritet i prilika na koju se deca ugledaju i veruju im u sve što kažu.

Ono čega su i ti roditelji nesvesni jeste koliko je manipulacija traumatična za decu, jer je detinjstvo period kada je važno da naučimo da verujemo sopstvenim mislima i osećanjima i izgradimo sposobnost razumevanja drugih ljudi.

Foto: Xavier Mouton Photographie / Unsplash

6. PONIŽAVANJE I ISMEVANJE

Majke sa izraženom potrebom za kontrolom ili osobinama narcisa često su sklone ismevanju osećanja ili razmišljanja deteta. Ismevaju i ponižavaju decu i rečima, gestikulacijom i imitiranjem, i tako još u detinjstvu ubijaju njihovo samopouzdanje i samopoštovanje.

7. “ŽRTVENI JARAC”

Kod toksičnih majki obično je jedno dete (ili samo dete) za sve krivo i za sve kažnjeno, bilo da je zaista krivo ili ne. Takva deca u detinjstvu počnu da veruju da su suvišni gde god da se pojave, zbog čega se u periodu adolescencije lakše okreću psihoaktivnim supstancama, alkoholu i drugom destruktivnom ponašanju.

8. TIŠINA KAO NAJGORA KAZNA RODITELJA

Kada osoba ne razgovara sa vama i ne odgovara na vaša pitanja, to je izraz maksimalnog prezira. Čak i odrasli to doživljavaju veoma bolno i ponižavajuće, a kada je reč o deci, ovakvo ponašanje ih potpuno uništava, naročito ako dolazi od roditelja.

Naslovna foto: happychildren.life

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian