Mi njima „Bravo komšije“, oni nama veličanje Oluje i NDH?

„Hrvatski tjednik“ predstavio naslovnu stranu u bojama šahovnice, sa naslovom Nogometna država Hrvatska, tako što su boldovali početna slova NDH. Slučajno?

NDH? , Foto: 24sata.hr

Aktuelna tema u posljednje vrijeme jeste Svjetsko prvenstvo u fudbalu, koje se održava u Katru. Nažalost, srpski tim nije se plasirao dalje od prve faze. S druge strane, komšije Hrvati stigli su do polufinala. Uigranost i kvalitet ne može da im se ospori.

Međutim, sve prestaje onoga trenutka kada se politika umiješa u sport a to je bio slučaj na ovom Svjetskom prvenstvu. Naši susjedi, počevši od tribina i isticanja transparenta sa crtežom traktora ’95, do isticanja zastave sa natpisom „Nothing runs like Borjan“, u toku meča Kanada – Hrvatska, gdje je precrtana zadnja riječ a Deere, odnosno „jelen“. Radi se o zastavi sa amblemom najpoznatije marke traktora na svijetu „Džon Dir“, na kojoj su napisali i Knin ’95. Aludirajući na akciju Oluju ’95. Borjan je rođen u Kninu, i tokom Oluje je napustio rodni grad. Da napomenem da je tokom pomenute akcije protjerana oko 250 000 Srba, dok je više od 2 000 ubijeno, pretežno civila. Na ove transparente FIFA nije odreagovala.


Veličanje Oluje može a „Nema predaje“ ne može?


Međutim jeste kada se u srpskoj svlačionici našla zastava sa „Nema predaje“ na kojoj je prikazana srpska teritorija KiM.

Idemo dalje, susjedi se nisu zadovoljili vređanjem samo preko tribina, nego su nastavili i sa klupe. Nakon prolaza u polufinale, i pobjede nad Brazilom, selektor Hrvatske reprezentacije Dalić je izjavio da su pobjedu posvetili hrvatskom narodu i braniteljima. Zanimljivo, branitelji na svjetskom prvenstvu! FIFA nije ni ovaj put odreagovala. Ti isti branitelji su sproveli dvije akcije Bjesak i Oluju, protjeravši preko 268 000 Srba, pored toga je ubijeno i preko 2000 ljudi a nije potpuno utvđen ni tačan broj nestalih. Program ovih akcija je bilo etničko čišćenje, kojim je trebalo da se završi ono što se započelo ’41.

Sa provokacijama se nije tu stalo, nego su dodatno hrvatski mediji, tj. nedeljni list „Hrvatski tjednik“ predstavio naslovnu stranu u bojama šahovnice, sa naslovom Nogometna država Hrvatska, tako što su boldovali početna slova NDH. Slučajno? Ne bih rekla! Zašto naslov nije bio „Država nogometa – Hrvatska!“? Manje bi bilo upečatljivo isticanje početnih slova DNH. O zločinima NDH nad srpskim stanovništvom, ali ne samo na srpskim nego i jevrejskim i romskim, svima je poznato. Takve strahote i iživljavanja nad nedužnim stanovništvom nisu zapamćena u istoriji čovječanstva. Pored toga, jedan od brojeva imao je i naslov „Za dom spremni“. Tiraž ovih novina je 132 000.

Postavlja se pitanje do kada će politika igrati važniju ulogu od normalnog navijanja za svoju zemlju? Koliko srpski narod može da prihvati provokacije koje svakodnevno pristižu od naših susjeda? Da li je svjestan svoje prošlosti? Šta ćemo sa svim onim jamama, logorima i kolonama…? Koje su se, izgleda, ponovo rodile na tribinama u Katru…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian