КАКО САМ ПРОГЛЕДАЛА СА 30 ГОДИНА – ЛАСЕРСКО СКИДАЊЕ ДИОПТРИЈЕ

Мало шала а мало и није. Недавно сам ишла на ласерско скидање диоптрије па ми паде на памет да ће можда некоме значити овај статус и мој утисак, јер је мени било баш тешко да нађем довољно утисака и одлучим се на то.

ЦИЈЕНА:

Од 1000-1500 евра, зависи гдје радите. Ја сам радила у болници Професионал у Земуну. Ту је 1200е + 100е тај неки први преглед. И може да се плати путем административне забране, дакле пресмјешно изађе кад се подијели на 24 рате.

ПРИПРЕМНИ ПРЕГЛЕД ЗА ЛАСЕРСКО СКИДАЊЕ ДИОПТРИЈЕ:

преглед траје пар сати. Ништа тешко, скенирање очију на сто начина. Једино рачунајте да тај дан морате узети слободан јер вам шире зјенице па вам све буде мутно, не можете баш да возите, куцате на компу и слично. Послије прегледа вам они кажу да ли уопште можете да радите операцију и којом методом. Постоје две: LASIK и PRK. Дакле обе су ласерске само је разлика у начину на који ласер приступа вашем оку, а самим тим и у брзини опоравка. Ја сам морала да радим PRK при којој ласер засјеца рожњачу и самим тим мало дуже траје опоравак у односу на ЛАСИК.

Подаци са прегледа важе три мјесеца и у том периоду можете кад год вама одговара да закажете операцију. У овој болници операције раде само петком како би тај викенд могли да проведете у кући. Ко носи мека сочива мора бар 7-14 дана прије операције да их не ставља никако, али баш ни на пет минута, и пожељно је да капа вјештачке сузе пар дана прије операције.

ОПЕРАЦИЈА:

Сама операција, ласерско скидање диоптрије, траје буквално пет минута. За мој појам то је неки 25. вијек. Не боли ништа, будан си и имаш само анестетик у очима. Гледаш у ласер и то је то. Најнепријатнији дио операције је две секунде испирања ока нечим јако хладним. Ласер ради 45 СЕКУНДИ по оку и не осјетиш га. Мој утисак – теже је код зубара, или чак на третману чупања обрва од ове операције хаххсх

ОПОРАВАК:

Терапијске капи, вјештачке сузе, анестетике, бенседине, бруфене и упутства добијете у болници. Терапијско сочиво вам они ставе и скидају шести, седми дан (Код ЛАСИКА ваљда већ други дан). Носите наочаре за сунце док сте напољу. Прва два дана се препоручује да не идете баш вани. Пријало ми је да будем у замраченом тај викенд.

Мени су рекли да су првих пар дана могући болови, упале, гребање, пецкање и слично. Међутим ја ништа од тог нисам имала, буквално нисам имала потребе да искористим било шта из терапијског сета, чак ни бруфен. Дешавало се да ме мало гребу очи кад устанем, али ко је носио сочива зна да је то исти осјећај као кад заспиш са сочивима пијан па јбг ујутру мало буде непријатно. Дакле баш сам имала среће са опоравком, али ето да знате могуће је да имате неке од тих тегоба.

Реално треба да се узме пар дана слободних највише због тога што након PRK методе траје мало дуже тај процес бистрења и изоштравања вида. Ја сам већ од првог дана операције сасвим нормално функционисала, ишла до продавнице, шетала и слично АЛИ ми је вид био доста замућен. Дакле не може да се вози ауто, да се чита, да се ради на компу и слично. Буквално као мини принудни одмор. Заправо ми је топ дошло што не могу да буљим у фејс и инстаграм и што мало одмарам од стручне литературе. Па сам у тих пар дана преслушала разне политичке емисије, подкасте, аудио књиге (буквално на Ју тјубу имате аудио снимке разних књига, прича и пјесама од Моме Капора до Толстоја) и звала редом људе који су ми драги а са којима иначе немам времена да причам тако по сат времена.

Ако сте оперисали минус диоптрију, вид на близину вам се наравно брзо врати у нормалу. Ево ја сам оперисала прије десетак дана, сад сасвим нормално куцам овај предуги статус.

На даљину вам се изоштрава постепено. Већ ми је знатно бољи него прије пар дана, али рецимо не планирам да возим још који дан јер није још то то. Са ЛАСИК методом доста брже буде тај ефекат, људи су ми говорили да су већ послије пар дана видјели фул. Са ПРК је то ето мало дуже.

Сем што не препоручују да се прве две, три недеље иде на јаке тренинге и у теретану, у базене и на море, све друго можете радити сасвим нормално.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian