ШТА КАЖУ СТРУЧЊАЦИ НА СКУПУ: „ЗА БОРБУ ПРОТИВ НАСИЉА, КРИМИНАЛА И МАНИПУЛАЦИЈЕ У СРБИЈИ – ЈА САМ ЗА!“

Strukovno udruženje sektora bezbednosti je nakon tragičnih događaja u našoj zemlji – dva masovna ubistva – proglasilo 1. septembar za Dan borbe protiv nasilja, kriminala i manipulacije. Tim povodom, 2. septembra 2023. godine održan je stručni skup pod nazivom “ZA BORBU PROTIV NASILJA, KRIMINALA I MANIPULACIJE U SRBIJI – JA SAM ZA!”.

„NASILjE I KRIMINAL U SRBIJI: GDE SMO SADA?“


U okviru prvog panela „NASILjE I KRIMINAL U SRBIJI: GDE SMO SADA?“ prisutnima su se obratili Marko Žunjić, Hana Pollak, prof. dr Goran Vilotijević i Dimitrije Milutinović.

Marko Žunjić, diplomirani politikolog, je predstavio poziciju Srbije po pitanju nasilja u uporednoj perspektivi na prostoru Zapadnog Balkana.


Hana Pollak, diplomirani politikolog za međunarodne poslove, je govorila na temu dostupnosti oružja (legalnog i nelegalnog) kao faktora povećanja rizika od nasilja, teorijskim okvirima koji stavljaju u prvi plan instrumentalnost odnosno motiv kao glavne uzroke nasilja počinjenog vatrenim oružjem, količinu oružja u privatnom posedu, zakonskom okviru u Srbiji i merama donetim nakon dva masovna ubistva iz maja ove godine.


Prof. dr Vilotijević, profesor strukovnih studija na Visokoj strukovnoj vaspitačkoj i medicinskoj školi u Vršcu, se osvrnuo na temu odgovornosti za nasilje posebno naglašavajući potrebu razumevanja dece i mladih, nužnosti obrazovanja dece o tome kako da razmišljaju i kritički promatraju dešavanja u društvu, ulozi straha i inferiornosti kod mladih i u društvu koji pogoduju vladavini nasilja i značaju postojanja jakih institucija kojima građani veruju kako pojedinci ne bi preuzimali pravdu u svoje ruke.


Dimitrije Milutinović, član SUSB i policijski inspektor u penziji, je prisutnima izložio temu kriminala u Srbiji i onoga šta nam promiče u odnosu prema nasilju i kriminalu naglašavajući posebno ulogu tužilaštva i odnos policije i tužilaštva, kao i nužnost da se bavimo uzrocima a ne posledicama nasilja i kriminala i jačamo prevenciju ovih pojava.


„MANIPULISANjE, NASILjE I KRIMINAL“


Drugi panel odnosio se na temu „MANIPULISANjE, NASILjE I KRIMINAL“ a prisutnima su se obratili Emilija Stanojkovic, Jelena Vujanović, Aleksandar Stevanović i Simonida Milojković.

Emilija Stanojković, novinarka, je izložila temu „Predstavljanje kriminala i kriminalaca kroz medije i efekti koje to izaziva“. Ona je navela da predstavljanje kriminala i kriminalaca kroz medije može imati značajan uticaj na percepciju javnosti i društvene reakcije. Mediji često izveštavaju o kriminalnim događajima zbog njihove senzacionalnosti, što može dovesti do stvaranje straha i stereotipa, normalizacije određenih ponašanja, povećanja publiciteta za kriminalce i pritiska na pravosudni sistem, kao i smanjenja poverenja u institucije. Kako je naglasila, da bi se smanjili potencijalno negativni efekti, i manipulacija javnim mnenjem, mediji bi trebalo da budu odgovorni u načinu na koji izveštavaju o kriminalu, pažljivo birajući reči i pristup temama, kao i da osiguraju ravnotežu između informacija o kriminalu i pozitivnih priča iz društva kako bi se pružila celovita slika.


Jelena Vujanović, sa Instituta za političke studije, govorila je na temu kriminala, manipulacije i političkih partija u Srbiji, sa posebnim osvrtima na tri aspekta koji se odnose na finansiranje partija, mogući kriminal i manipulaciju – Zloupotrebu javnih resursa i „privatnih“ dogovora za finansiranja kampanja, upotrebu novca iz sumnjivih izvora za finansiranje kampanje i (zlo)upotrebu teme kriminala i korupcije za izborne kampanje. Jelena je zaključila da je u cilju suzbijanja povezanosti kriminalnih aktivnosti i političkih partija neophodno povećati kontrolu finansiranja, da medijsko izveštavanje o kriminalnim aktivnostima povezanim sa partijama mora biti pouzdano i provereno, kao i da je neophodno vratiti poverenje u instutucije, uključujući i političke partije kao glavne nosioce političkog života u Srbiji.


Aleksandar Stevanović sa Instituta za sociološka i kriminoliška istraživanja, je govorio o povezanosti i posledicama veze organizovanog kriminala i političkih partija navodeći kao posebnu opasnost uključenost organizovanog kriminala u partijske i državne strukture i aktivnosti.


Na kraju, skupu se obratila Simonida Milojković, pisac i novinarka, koja je prisutnima približila temu moguće zloupotrebe ranjivosti društva od strane „zlonamernih“ aktera, sa posebnim osvrtom na ulogu sekti, shvaćenih u širem smislu, i manipulativnih pojedinaca. Ona je naglasila da je neophodno identifikovati i kazniti „ubice samoubica“ i upozorila da satanističke sekte u poslednje vreme vrbuju mlade preko društvenih mreža, kao i da su pojedinci, poput „lažnih učitelja“ i nadrilekara, preuzeli ulogu nekada velikih grupa koje smo prepoznavali kao sekte.


Skup se završio diskusijom na temu „Koji vrednosni model društva promovišemo?“ a zajednički zaključak svih učesnika je bio da je:

– neophodno postojanje poverenja građana u institucije kako ne bi preuzimali pravdu u svoje ruke,

– neophodno da svaki pojedinac zauzme jasnu poziciju o tome šta je prihvatljivo a šta ne u jednom društvu,

– da je potrebno kroz medije edukovati društvo o tome šta je nasilje i kriminal i kakve to posledice može imati po pojedince i društvo, pridržavajući se Kodeksa novinara i etičkog izveštavanja,

– da je potrebno više pažnje posvetiti otkivanju i borbi protiv uzroka nasilja i kriminala, kao i preventivi,

– da je neophodno baviti se pitanjima povezanosti političkih partija sa organizovanim kriminalom i oblicima nasilnog ophođenja članova partija jer se to reflektuje na ponašanje države i drugih pojedinaca ukoliko takve partije dođu na vlast, a što može rezultirati pogubnim posledicama po društvo i svakog pojedinca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian