Vladimir Pajić predstavio Kartu uništenog i ugroženog kulturnog nasleđa u Srbiji

Vladimir Pajić, predsednik Odbora za kulturu PSG, predstavio je danas Kartu uništenog i ugroženog kulturnog nasleđa na području Republike Srbije u periodu od 2012. godine do 2020. godine i rekao: 

„Pokret slobodnih građana je svoju političku platformu zasnovao na odbrani univerzalnih vrednosti naše zemlje, unapređenju kulture i obrazovanja i ulaganju u kulturu i kulturno nasleđe.

Sa tom idejom izradili smo KARTU UNIŠTENOG I UGROŽENOG KULTURNOG NASLEĐA na području Republike Srbije u periodu od 2012. godine do 2020. godine. kako bi predstavili javnosti činjenice o potpunom uništenju preko 15 objekata koji su uživali zaštitu ili zaslužuju da tu zaštitu dobiju. Taj broj se iz dana u dan povećava.

Cilj ovog vizualnog rešenja jeste prikazivanje stepena destruktivnosti ove vlasti, sistematskog zapuštanja javnih dobara i kulturološkog zločina koji teži da javna dobra i resurse uništi, zloupotrebi i eksploatiše na štetu Republike Srbije i njenih građana.

Pored mnoštva ekoloških problema koje je nesposobnost kadrova ove vlasti izazvala, smatramo da je stepen ugroženosti i uništenja spomeničkog i kulturnog nasleđa strahovit a to uništavanje nepovratno i nenadoknadivo. Ono stoga predstavlja jedan od najvećih problema naše zemlje.

Pozivamo sve nezavisne organizacije, stručnjake, pojedince i ljubitelje nasleđa da nam pomognu u odbrani kulturnog nasleđa i institucija koje su za njega nadležne a koje su zloupotrebljene političkim pritiskom i terorom.

Pozivamo sve da nam pomognu u dopunjavanju ove karte kako bi zajedničkim snagama uspeli da skrenemo pažnju a onda i sačuvamo jedinstvene objekte, arheološke lokalitete, spomenike kulture, memorijale, groblja, parkove i urbane celine kao primere iz naše kulture i istorije koji su najznačajniji resurs i izraz jedne države.

Upozoravamo vlast da prestane sa pritiskom koji vrši na struku jer to ima dalekosežne posledice.

Kao pokret koji se zalaže za očuvanje naše baštine od neprocenjive vrednosti, mislimo da je odnos prema njoj, odnos i prema državi. Neozbiljnost, kriminal, pritisci i direktna destrukcija više ne mogu biti tolerisani.“

Izvor: PSG

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian