Iz ugla pravnika: Ugled i čast su nematerijalna dobra i njihova povreda zaslužuje sankciju

Reč je o čovekovim nematerijalnim dobrima, i šteta koja se u tom smeru prouzrokuje proizvodi daleko veće posledice nego kod svih vrsta materijalne štete.

Svakodnevno možemo biti svedoci situacija kada se zbog neprimerenog ljudskog ponašanja vređa nečija ličnost i dostojanstvo. U takvim situacijama na direktnom udaru se nalazi ugled pojedinca, a u daljem tekstu će bliže biti pojašnjeno kako takve povrede ugleda mogu da se spreče i eventualno sankcionišu.

Naime, vrlo su česte takve situacije kada određeni pojedinac uvredi drugog, kada na raznorazne načine, često iz ishitrenosti ili besa – uzrokuje i krivično delo. Pojedinci toga često nisu svesni jer su vođeni momentalnim osećanjem, ali posledice toga mogu zaista da budu prisutne.

Krivično delo koje je ovde relevantno je sledeće:

Uvreda

Član 170

  • Ko uvredi drugog, kazniće se novčanom kaznom od dvadeset do sto dnevnih iznosa ili novčanom kaznom od četrdeset hiljada do dvesta hiljada dinara.

Dakle, kao što se da videti, ne tako male novčane kazne su prisutne.

  • Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno putem štampe, radija, televizije ili sličnih sredstava ili na javnom skupu,
    učinilac će se kazniti novčanom kaznom od osamdeset do dvestačetrdeset dnevnih iznosa ili novčanom kaznom od stopedeset hiljada do četristopedeset hiljada dinara.

Ukoliko je uvreda realizovana putem nekih sredstava informisanja, utoliko će i novčana kazna biti veća, što svakako ne ide na ruku učiniocu krivičnog dela.

Međutim, kako se često u životu dogodi to da uvrede budu uzvraćene, takođe zahvaljujući ishitrenosti, utoliko pravna situacija može biti drugačija.

3) Ako je uvređeni uvredu uzvratio, sud može obe ili jednu stranu kazniti ili osloboditi od kazne.

Dakle, kao što se da primetiti, ako je uvreda uzvraćena – situacija se apsolutno menja, i lice koje je u prvom redu uvređeno gubi prednost koju je moglo imati da nije uzvratilo. Stoga, ukoliko se dogodi da budete uvređeni na neki način, a smatrate da je uvreda toliko ozbiljna i zlonamerna – bolje je da se obratite sudu kako biste zaštitili vašu ličnost, jer je profitiranje apsolutno moguće. Ukoliko se pak odlučite da sami uzmete pravdu u svoje ruke, pa, može se dogoditi da vi budete ti koji ste na gubitku!

Jer, ipak, reč je o čovekovim nematerijalnim dobrima, i šteta koja se u tom smeru prouzrokuje proizvodi daleko veće posledice nego kod svih vrsta materijalne štete. Ukoliko dozvolimo drugima da nanose štetu našoj časti i našem dostojanstvu, to će biti zeleno svetlo i ostalima da se odluče na takav potez. Naravno, ovo ne znači da za minorne stvari, a pogotovo iz šale izrečene treba ići na sud, ali svaka ozbiljna uvreda MORA biti sankcionisana.

Naslovna foto: ©denissimonov – stock.adobe.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian