Jelena Vujanović: Liječiće nas zaposleni u zajedničkim institucijama BiH

Usvojeni predlog budžeta zajedničkih institucija BiH prešao milijardu maraka i predviđa kupovinu novih automobila i zapošljavanje skoro 700 novih ljudi u zajedničkim institucijama. Istovremeno, školarina na Medicinskom fakultetu u Banja Luci iznosi nevjerovatnih 4000 KM.

Kakva je veza između ove dve informacije? Ajmo se malo igrati matematike. Jedan roditelj sa minimalnom platom koja u Republici Srpskoj iznosi 520 KM treba da radi skoro 8 mjeseci, dakle 2/3 godine, i da za to vrijeme ne jede i ne plaća troškove, da bi platio školarinu za jednog budućeg doktora. U isto vrijeme jedan poslanik u Parlamentarnoj skupštini ne samo da ima platu veću od tog iznosa već ovakvim predlogom budžeta na jednog poslanika dođe 4 administrativna radnika. Ruku na srce, treba reći da su poslanici opozicije iz Republike Srpske (SDS, DNS, PDP) glasali protiv ovakvog predloga budžeta i oštro ga kritikovali.

Dakle, u vrijeme najveće zdravstvene krize novijeg doba, mi kupujemo automobile i zapošljavamo administraciju. U vrijeme kada je BiH treća u svijetu po broju zdravstvenih radnika pristiglih u Njemačku , roditelj treba da izdvoji skoro 8 minimalnih plata da bi odškolovao jednog doktora ili zubara.

Pravo da vam kažem ja sam nekad išla na takmičenja iz matematike ali ovo je matematika koju nikako ne razumijem. Kako god saberem ili oduzmem rezultat računice je da će medicinari i prije upisanog fakulteta bježati u Austriju, gdje su i školarine manje, a da će nas liječiti administrativni radnici iz Parlamentarne skupštine i ministarstava.
Kako god saberem ili oduzmem pitanje promjena ovdje više nije pitanje političkih razlika već pitanje zdravog razuma.

Jelena Vujanović, doktorand na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i gl. urednik portala pokreni.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian