Ona je bila dragačevska Milunka Savić, a evo šta znamo o njoj

Dragačevska Milunka Savić – Sačuvano je veoma malo podataka o devojci sa slike, koja je nastala na Solunskom frontu, za vreme krvavih bojeva srpske vojske protiv Bugara, Nemaca i Austrijanaca.

Ova dopisnica sa slikom sačuvana je u domu porodice Petrović u Goračićima, zaseok Dragačica, koji su se pre dve generacije prizetili u kuću Sedlarevića.

CANA SEDLAREVIĆ DEVOJKA – RATNIK


Porodično prednje Petrovića i Sedlara govori da je na slici Stanimirka Cana Sedlarević (16. 7. 1896. – ?), devojka -ratnica koja je rođena u selu Dragačici, od oca Milisava i majke Angeline, kao šesto dete u porodici. Odrastala je uz braću Ljubomira, Milenka i Milića, kao i sestre Koviljku i Kristinu.

U porodici je ostalo sećanje da se simpatisala sa momkom Budimirom Davidovićem, čija je kuća bila na susednom seoskom brdu, a koji će se nekoliko godina kasnije proslaviti kao ratni junak i najodlikovaniji srpski vojnik.Budimir se uoči rata oženio drugom devojkom.

Izbijanjem Velikog Rata, kao jako mlada Cana odlazi od kuće i stupa u vojnu službu. Po porodičnoj priči Cana se kao pripadnik komitskih odreda borila u Prvom svetskom ratu.

Povlačila se sa srpskom vojskom preko Albanije i bila učesnik proboja solunskog fronta.

Posle Velikog rata udaje se u Dubrovnik i od tada joj se gubi svaki trag, a u svoj zavičaj se nikada posle rata nije vraćala.

Poslednji put srela se sa bratom Ljubom tokom bitke na Kajmakčalanu, kada mu je poklonila džepni sat i orden, koji su kasnije nemački vojnici uzeli iz kuće u Dragačici u leto 1943. godine, tokom velike kaznene ekspedicije po Dragačevu.

Više informacija nismo našli, jer su odavno pomrli i poslednji svedoci tih događaja, ali ova pomalo romansirana priča o devojci-ratnici iz Dragačeva budi misteriju šta se sa Canom desilo nakon rata i udaje.

Možda će ovaj tekst pomoći da svi zajedno saznamo više i sklopimo sve kockice mozaika jednog života…

Ovog teksta ne bi bilo bez truda i inicijative Caninog potomka, praunuka po bratu Ljubomiru-Ljubu, mladog Luke Petrovića, iz Goračića, zaseok Dragačica.

Zahvaljujemo se matičarima opštinske uprave Lučani Slavici Vukajlović i Radu Radičeviću, kao i istoričaru Goranu Davidoviću iz Međuopštinskog Arhiva na velikom trudu i želji da se pronađe više podataka o Stanimirki Cani Sedlarević iz Dragačice, devojci-ratnici.

(javite se i vi dragi Dragačevci ako ste sačuvali slična sećanja, uspomene, fotografije i dokumenta iz starih vremena, jer i ona možda kriju priče poput ove…)

Milan Parezanović, Udruženje „Naše Dragačevo“

Luka Petrović, ispred potomaka, član Udruženja;
Guča, 21. Avgust 2019.

1 thought on “Ona je bila dragačevska Milunka Savić, a evo šta znamo o njoj

 1. Всем привет!
  Вы видите этот пост, значит вы на правильном пути!
  Мы предлагаем вам продвижение вашего сайта за счет внешней его оптимизации.
  У нас всегда самые низкие цены и максимальный эффект!
  У вас еще нет продаж?
  Обязательно пишите нам, мы вам Обязательно поможем.
  Более подробная информация у нас на сайте http://seo-progon.site/
  Не тяните, ваши клиенты уже ждут вас!
  Всем мира и добра!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian