Apel ministru Šarčeviću: Demokratska omladina traži da se đaci i studenti na vreme informišu o narednim koracima

U nastavku prenosimo saopštenje Demokratske omladine.

Demokratska omladina apeluje na ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladena Šarčevića, da u što kraćem roku obavesti sve učenike i studente koji se školuju u Republici Srbiji o preliminarnim rešenjima i odgovorima na sve predstojeće probleme u obrazovanju, prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19.

Smatramo da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehološkog razvoja u obavezi da pripremi sve aktere koji učestvuju u sektoru obrazovanja o načinima na koji treba da se ponašaju u trenutku kada počne normalizacija stanja u Srbiji nakon kraja vanrednog stanja.

Potrebno je da se svi učenici i studenti informišu o načinu na koji će se nadoknaditi redovne aktivnosti koje su predviđene planom i programom, načinu na koji će se održati prijemni ispiti i ispitni rokovi, načinu na koji će se izaći i učenicima i studentima u susret u finansijskom smislu i sve to sa naznakom u kom vremenskom roku, u odnosu na kraj vanrednog stanja, se to može očekivati.

Od velikog značaja je da se ovo pitanje reši jedinstvenom odlukom ili preporukom Ministarstva, uz obraćanje pažnje da se ni na koji način ne ugrozi Ustavom zagarantovana autonomija samostalnih visokoškolskih ustanova, a ne prebacivanjem ovog bitnog pitanja na iste.

Iz dosadašnjih izjava gospodina Šarčevića moglo bi se zaključiti da je normalizacija stanja proces od nekoliko dana nakon čega će se nastaviti školska godina po regularnom planu aktivnosti, ali verujemo da realnost nije takva i da je potrebno da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izađe sa jasnim planom aktivnosti i konkretnim rešenjima. 

Od velikog značaja je da se ovo pitanje reši jedinstvenom odlukom ili preporukom Ministarstva, uz obraćanje pažnje da se ni na koji način ne ugrozi Ustavom zagarantovana autonomija samostalnih visokoškolskih ustanova, a ne prebacivanjem ovog bitnog pitanja na iste. Iz dosadašnjih izjava gospodina Šarčevića moglo bi se zaključiti da je normalizacija stanja proces od nekoliko dana nakon čega će se nastaviti školska godina po regularnom planu aktivnosti, ali verujemo da realnost nije takva i da je potrebno da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izađe sa jasnim planom aktivnosti i konkretnim rešenjima.

Takođe apelujemo da gospodin Šarčević ozbiljno shvati preporuke SKONUS-a i da ih odgovorno razmotri, jer verujemo da je u ovoj kriznoj situaciji najbitnije da se saslušaju studentski predstavnici i da se zajedno sa njima dođe do što kvalitetnijeg rešenja koje će da ide u korist svim studentima.

Autor teksta je Demokratska omladina. Portal pokreni.rs će objavljivati stavove mladih iz svih političkih stranaka u Srbiji i regionu. Tekstovi ne predstavljaju stavove portala, već lične stavove autora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian