PROFA matematike – JUTJUBER i HEROJ učenika

Na svom jutjub kanalu PROFA Andreja Pavlović iz Smedereva čini sve da đaci zavole algebru i geometriju, a oni su mu uzvratili titulom za koju kaže da mu je najdraža u karijeri. Naime bivši i sadašnji đaci su predložili da baš on postane „heroj učenika“ u akciji „Vanredno obrazovanje“ koju je sprovela mreža organizacija na čelu sa Unijom srednjoškolaca, a trenutno je predložen i u akciji „Oni su heroji“ u projektu EU za tebe.

– Ideja je nastala spontano, prošle godine, pri povratku sa Festivala nauke u Beogradu – kaže Pavlović. – Pre nego što smo krenuli u Smederevo, svratili smo u jedan tržni centar gde smo naleteli na nekoliko poznatih, mladih jutjubera. Do tada sam znao za fenomen, ali nisam imao predstavu o razmerama histerije koja nastaje pri ovakvim susretima. Sa klincima sam u autobusu pričao o tome i zajedno smo došli na ideju da otvorimo kanal.

Profesor Pavlović veruje da „Jutjub“, kao internet platforma sadašnjosti, mora imati i obrazovne sadržaje koji su istovremeno dovoljno zanimljivi da bi ga deca pratila.

– Predajem matematiku, predmet koji je uglavnom omražen i od dece i od roditelja – kaže profesor. – Mislim da je jedan od načina da učenicima približim matematiku taj što ću im približiti sebe. Važno je da izgradim blizak odnos sa njima, kako bi oni izgradili isti takav odnos sa mojim predmetom.

Pročitaj i :

Pavlovićeva ideja bila je da kroz zabavu i interesantne priče iz života privuče i motiviše decu da uče i da učestvuju u kreiranju sadržaja iz matematike i srodnih nauka.

Oko mesec dana prošlo je od ideje do realizacije. Sa svojim đacima odlučio je da se kanal zove „Profa“. Uzeo je iz škole pokretnu tablu, od sobe napravio učionicu, i počeo da snima.

Humanost za primer đacima

Andreja je od prvog dana zabrane izaska svakodnevno pomagao starijim sugrađanima, odlazeći umesto njih u nabavku namirnica i lekova. „Nisam vaspitan da budem nemi posmatrač, posebno kad je humanost i solidarnost neophodna. Mislim da kao profesor moram da budem primer svojim učenicima. Posebno me raduje što su mi neki bivši učenici ponudili pomođ u volontiranju“ – ističe profa Andreja.

– Posle videa u kojem sam pokazao kako pregledam pismene vežbe, veliki broj klinaca je „zapratio“ kanal – otkriva nam profesor. – Do magične cifre od 1.000 pratilaca kanal je stigao za oko dve nedelje. Interakcija sa učenicima je intenzivna. Svakodnevno razmenim sa decom mnogo poruka: pitanja, saveta, zadataka, a sve su učestaliji zahtevi za snimanje različitih oblasti iz matematike.

Nije očekivao da će ubrzo sve njegove kolege preći na onlajn nastavu, a vanredno stanje je, kaže, ubrzalo postavljanje matematičkih sadržaja.

– Kao profesor, imam i obavezu prema mojim đacima da obrađujem određene lekcije kako ne bi mnogo izgubili prekidom nastave – navodi profesor Pavlović. – Lekcije mogu da pogledaju svi učenici koji me prate. Mnogima je potrebna dodatna pomoć pri takozvanom učenju na daljinu, a lekcije koje su trenutno postavljene obuhvataju nekoliko razreda.

UŽIVO KONSULTACIJE SREDOM

PROFESOR lekcije postavlja cele nedelje, a sredom ima uživo konsultacije na kanalu „Profa“.

– Njima se mogu svi priključiti, bilo da su moji đaci ili ne – kaže Pavlović. – Da razgovaramo o matematici, zadacima, školi ali i karantinu i drugim temama koje ih interesuju.

NAJBOLjIMA DELI NAGRADE

PRVI postavljeni video bio je „10 činjenica o Profi“. U njemu su đaci mogli da me bolje upoznaju, posebno oni koji me dotad nisu znali. Prvi serijal bio je „Profine zagonetke“. Reč je o interesantnim matematičkim zagonetkama koje su onima koji su ih najbolje rešavali donosile i zanimljive nagrade.

Izvor: Politika i Večernje Novosti

1 thought on “PROFA matematike – JUTJUBER i HEROJ učenika

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian