Ima li šanse da padne, da malo osvježi?

Sad’ il’ nikad’ ! U tu rečenicu moguće je sažeti trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori.

Represija režima, prema neistomišljenicima, koja je ove godine doživjela svoj vrhunac, a manjim ili većim intenzitetom traje još od 2006. godine dovela je crnogorsko društvo u stanje duboke podijeljenosti.

Nakon usvajanja antidemokratskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a u skladu sa najboljim tradicijama sabornosti u teškim vremenima, uslijedile su višemjesečne litije, kojima je probuđeno naizgled davno uspavano. Režim Mila Đukanovića, po prvi put biva odistinski uzdrman, i u strahu počinje da korača iz greške u grešku, izazivajući uglavnom kontraefekat od planiranog i još veći revolt naroda.

Nepokornošću, odlučnošću, energijom, utrt je put za ono što je i ozvaničeno prije nekog vremena.

Nakon što su izbori i zvanično zakazani za 30. avgust, stvorili su se svi uslovi za kanalisanje te energije nastale na litijama, na korist naroda u Crnoj Gori. I tako je stvorena lista Za budućnost Crne Gore.

Lideri većeg dijela opozicionih stranaka, (na izbore izlaze i druge opozicione partije i liste koje nisu u koaliciji Za budućnost Crne Gore, poput Demokratske Crne Gore, ali oni nisu bitni za ovaj tekst ) prepoznali su trenutak, prevazišli međusobne razlike, i formirali zajedničku izbornu listu koja okuplja 11 političkih partija, veliki broj intelektualaca i nestranačkih ličnosti ( Demokratski Front, Prava Crna Gora, Narodni pokret, Radnička partija i drugi).

Nosilac liste je ugledni univerzitetski profesor Zdravko Krivokapić, čovjek besprekorne biografije, a pored njega na listi su i dugogodišnji opozicioni borci, ali i veliki broj novih lica. Ova široka koalicija uspjela je da materijalizuje ono što je započeto na litijama i povede borbu za slobodu. Nadajmo se da je to uvod u skoru promjenu vlasti u Crnoj Gori.

Ujedinjenje u jednu listu, te prevazilaženje međusobnih razlika, pokazuje da su ključni akteri koalicije kadri da isto tako ujedine i podijeljenu Crnu Goru i povedu je novim putem. Logo na kojem dominira trobojka, simbolično ukazuje i kakav je odnos ove koalicije prema naslijeđu i na koji način će se prema ključnim stvarima odnositi u budućnosti. Polu- javna podrška Mitropolije crnogorsko- primorske dodatno daje na kredibilitetu koaliciji i značajan je pokazatelj koliko se ozbiljno pristupilo stvaranju uslova za pobjedu na izborima, i to protiv hibridnog režima koji godinama kontroliše sve institucije, raspolaže monopolom moći, i kreira pravila igre onako kako njemu odgovara.

I biće teško, da budemo otvoreni, no ne i nemoguće! Ali, niko nije ni očekivao da bude lako. I naravno da će pokušati da pokrade izbore, govori se o broju od 50 000 fantomskih glasača, ali i u tom slučaju jasno je šta treba činiti. Završiću riječima prvog među jednakima:“ Neka bude borba neprestana, neka bude što biti ne može…“!

Izvor: Zvornikdanas.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian