fbpx

Ko je čovjek koji je pobjedio Mila Đukanović?

Odakle se uopšte pojavio Zdravko Krivokapić? Ovog profesora Mašinskog fakulteta Univerziteta u Podgorici u politiku je, kao i mnoge u Crnoj Gori, uvuklo pitanje crkve.

Krivokapić je jedan od osnivača NVO „Ne damo Crnu Goru“, koju su osnovali crnogorski profesori i intelektualci u znak podrške Mitropoliji crnogorsko-primorskoj poslije donošenja spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je praktično ozakonio otimanje imovine SPC u ovoj zemlji.

izvor: Mondo

U politički život ulazi tek u prvoj polovini ove godine, u jeku političke krize u Crnoj Gori, i otvorenog sukoba SPC i crnogorske vlade pod vođstvom DPS-a. Kako je sam rekao, za njegov ulazak u politiku najzaslužniji je biznismen Daka Davidović.

Podržao je i proteste i litije i SPC. Organizacija na čijem je čelu organizovala je javne skupove na kojima su učestvovali i vladika Joanikije (Mićović) i rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović.

Prije samo mjesec dana, političke stranke koje su na jučerašnjim izborima zajedno nastupile dogovorile su predizborni opozicioni savez „Za budućnost Crne Gore“, kao i da će tu listu predvoditi Krivokapić. Istog dana je podnio ostavku na mjesto izvršnog direktora NVO „Ne damo Crnu Goru“.

Najpopularniji političar Crne Gore
Zdravko Krivokapić bio je jedna od osoba protiv koje je krajem jula ove godine podnijeta krivična prijava, zajedno sa još pet sveštenika SPC, poslije mitinga opozicije i zbog „postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično dijelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti“.

Krivokapić je slao pisma stranim ambasadorima u Crnoj Gori, a u svom obraćanju je istakao da koalicija želi da skrene pažnju na slučaj drastičnih kršenja ljudskih prava, „za koji vjerujemo da može predstavljati biti zabrinjavajući uvod u predstojeću zloupotrebu pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u cilju eskalacije političke krize i zastrašivanja stanovništva u susret predstojećim izborima“.

Inače, pred ovogodišnje izbore, kako su prenosili pojedini mediji, ocijenjen je kao najpopularniji političar u Crnog Gori.

Nikšićanin, mašinac, otac petoro djece
Zdravko Krivokapić (62) je rođen u Nikšiću. Studirao je na Mašinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, gđe je kao najbolji student često nagrađivan. Postdiplomske studije završio je u Beogradu, a doktorirao u Podgorici.

Osim što je profesor, a sada i političar, on je i predsjednik organizacionog i član programskog odbora savetovanja SQM i međunarodne konferencije ICQME. Urednik je internacionalnog časopisa „International Journal for Quality Reserch“, član programskog odbora četiri časopisa i 13 međunarodnih konferencija.

Kada je riječ o njegovoj profesionalnoj karijeri, autor je više od 15 knjiga, a u okviru naučno-istraživačke djelatnosti objavio je više od 250 radova u međunarodnim i domaćim časopisima, kao i međunarodnim i domaćim konferencijama.

Sa suprugom koja je takođe univerzitetski profesir ima petoro djece i dvoje unučadi. Troje dece je magistriralo, najstarija ćerka je i doktorirala. Od dva najmlađa sina, jedan je student, a drugi srednjoškolac.

Iza Zdravka Krivokapića na listi „Za budućnost Crne Gore“ stoje političari Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Nebojša Medojević i Marko Milačić.

Iako je praktično prvi čovek koji je pobijedio Mila Đukanovića, sinoć je ostao hladne glave i odmjerenih misli.

Za slavlje, kaže, ima vremena.

(Blic.rs)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian