Proglas Dveri je konkretizacija ideje o SISTEMSKIM PROMENAMA – Stefan Aksović, predsednik omladine Dveri (INTERVJU)

Nedavno je predstavljen proglas Dveri pod nazivom Promena sistema-sigurnost za sve, a lider ove stranke Boško Obradović je, gostujući na tv NovaS, rekao da je jedna od stvari potrebnih partijama opozicije „unutrašnja demokratizacija“.

O tome šta novo donosi ovaj proglas, da li će Dveri biti dosledne u njegovom zastupanju i da li će biti u stanju da na ličnom primeru pokažu šta znači unutrašnja demokratizacija, s obzirom na liderski ustrojen Statut, govorili smo sa članom Predsedništva i predsednikom omladine Dveri, Stefanom Aksovićem.

Šta predstavlja proglas „Promena sistema-sigurnost za sve“? Kome je on upućen i šta će značiti za dalji rad Pokreta Dveri?

Novi proglas Dveri zamišljen je zapravo kao neka vrsta inicijative za pokretanje dijaloga i javnih rasprava na važne, a u velikoj meri zapostavljene, bazične teme za politički život jedne zajednice.

U neku ruku, on je tu da isprovocira razmenu ideja i stavova kako građana tako i stručne javnosti kako bi se došlo do šire prihvaćenih rešenja za aktuelne probleme kao što su slaba reprezentativnost parlamenta i odgovornost poslanika, atomizovan partijski sistem sa predominantnom strankom i narušeno poverenja građana u politiku i institucije.

Proglas predstavlja jednu vrstu konkretizacije bazične ideje Dveri o nužnosti sistemskih a ne kozmetičkih ili tek kadrovskih promena sa kojom smo i ušli u politiku a koja, kako postojeći sistem iz dana u dan pokazuje svoje pravo partokratsko i nedemokratsko lice – sve više dobija na aktuelnosti i značaju.

Od ulaska u politički život Dveri su često izlazile sa različitim proglasima koji su brzo zaboravljani. Po čemu je ovaj drugačiji i da li žete ovaj put biti istrajni u promociji i sprovođenju jednog ovakvog dokumenta?

Zapravo, u programskim dokumentima i deklaracijama Dveri koje smo donosili tokom godina iza nas smatram da smo zadržali kontinuitet i političku doslednost ali da svakako, posebno u ovom novom proglasu, iznova donosimo i nove, za našu poziciju nekarakteristične ideje kao što je ekološki patriotizam.

Novi narodni dogovor, 55 konkretnih programskih tačaka i aktuelni proglas u dobroj meri su povezani, međusobno se nastavljaju i nadopunjuju.

Obradović je gostujući na NovojS obrazlagao potrebu za unutrašnjom demokratizacijom u strankama. Da li je to realno i u Dverima s obzirom na prilično liderski uredjen statut i unutrašnju organizaciju stranke?

Partijski sistem, nažalost, u velikoj meri determinisan je političkom kulturom u kojoj nastaje i promene na tom planu biće možda i najteže ostvarive.

Građani se opredeljuju za lidere daleko više nego za ideje i programe a stranke nastaju najčešće iz uskog kruga istomišljenika koje budući lider okuplja oko sebe.

Ipak, verujem da smo u Dverima dobro prepoznali nedostatke i mane takvog načina organizacije i da ćemo na ličnom primeru i na tom planu napraviti značajne iskorake.

Posebno, u tom smislu, nade polažem u mlade ljude i nove generacije koje polako stasavaju željne suštinskih promena bez kojih naša zemlja nema budućnost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian