Izbori kao fingirani privid demokratije – Stefan Aksović, Dveri

Izbori u Srbiji se bliže, a deluje da je društvo sve više podeljeno po tom pitanju. Da li su ovi izbori u Srbiji uopšte važni i šta nas čeka 21. juna, a šta dan posle? Pitali smo Stefana Aksovića, člana Predsedništva i predsednika omladine Dveri šta misli o svemu tome.

Stefan Aksović, foto: Dveri

Da li su teme koje se nameću u kampanji važne za život građana ili se rezultat izbora zna i kampanja je samo forme radi?

Ja mogu reći da suštinski kampanju za ove izbore, koja bi podrazumevala nadmetanje ideja i programa, ni ne vidim. Ona ne postoji. Ovo što gledamo tragična je slika ogoljene politikantske prirode naše aktuelne političke scene lišene svake vrednosne utemeljenosti, principa i smisla – u kojoj je preostala samo puka borba za izborni cenzus, funkcije i lične privilegije.

Šta očekuješ 21. juna?

Ono što nas čeka 21. juna samo je vrhunac tog besmisla i ludala.

Očekujem fingirani privid demokratije i normalnosti uz već viđenu ubedljivu pobedu vladajuće partije.

„Konstruktivna opozicija“ onako kao što je prikupila potpise, preći će i izborne cenzuse a vrlo verovatno zadržati i vlast u lokalnim sredinama radi očuvanja preostalih fragmenata uništene slike političke pluralnosti.

Čeka nas dakle još jedno, tek blago uzdržano aminovanje međunarodne zajednice i pranje ruku pred očigledno nedemokratskim i polumafijaškim sistemom. Čeka nas još jedna potvrda besmislenosti uverenja da je nekome tamo zaista stalo do poštovanja ljudskih prava, pravne i demokratske države Srbije. Čeka nas, nadam se, otrežnjenje i razumevanje činjenice da se za slobodu moramo izboriti sami.

Šta posle izbora? Kako će izgledati politička scena i Srbija?

Nakon još jedne izborne farse, ostaje samo nada da ćemo bojkotom ostvariti pomake na tri ključna polja: poverenje građana u političke aktere u opoziciji koji su održali reč, kako ne bismo nastavili sa daljom dezintegracijom.

Alarmiranje i skretanje pažnje na prvom mestu domaće ali i međunarodne javnosti i možda najvažnije – očuvanje jedinstva čitave relevantne opozicije koja kao takva mora zadržati primat u javnom prostoru i spremno dočekati predsedničke izbore. To će biti prva, a nadam se ne i poslednja prilika da promenimo, ne aktuelnu vladajuću garnituru, već čitav korumpirani partokratski sistem koji je ovde građen već decenijama.

Pročitajte kako su na ista pitanja odgovorili mladi iz drugih političkih partija:

1 thought on “Izbori kao fingirani privid demokratije – Stefan Aksović, Dveri

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian