Astronomske cene stanova udaljavaju mlade od krova nad glavom – Saška Radujkov, Pokret za preokret

Mladi su konstantno na dnu liste prioriteta ovog režima. Zato odlaze iz zemlje“ – Saška Radujkov, predsednica omladine Pokreta za preokret.

Saška Radujkov, predsednica Omladine Pokreta za preokret

Mladi Pokreta za preokret ocenjuju da su zbog astronomskih cena stanova mladi u Srbiji sve dalje od toga da imaju svoj krov nad glavom. Umesto obećavanih cena stanova od 490 evra, cene su i na periferijama Beograda, Novog Sada i Niša sada preko 1.000 evra. Podsećamo da je Aleksandar Vučić 2017. godine obećao stanove za 490 evra po kvadratu, a 2019. godine „500 miliona evra za mlade bračne parove“. Ništa od toga nije ispunjeno.

U mnogim državama u Evropi mladi ljudi počinju samostalan život mnogo ranije nego što je to slučaj u Srbiji. U mnogim zemljama sa 18, nekima sa 20 ili više godina, međutim u Srbiji mnogi žive s roditeljima i posle 30. godine.

Predsednica Omladine Pokreta za preokret Saška Radujkov ističe da je potrebno povećati šanse mladima za kupovinu stanova, a za to je neophodna izgradnja stanova za mlade koji bi se prodavali po povlašćenim cenama i uz povoljne kredite.

„U Srbiji je od strane vlasti bilo najava izgradnje stanova za mlade. Međutim, to nije sprovedeno. Njihova briga je samo retoričke prirode, bez stvarne namere da se nešto realizuje. Grade se, ali obično preskupe besmislice, a ono što bi moglo da popravi život mladima u Srbiji, ovoj vlasti je nevažno, a mladi su konstantno na dnu liste prioriteta ovog režima. Zato odlaze iz zemlje“ – dodaje Radujkov.

Ona smatra da je potrebno raditi na rešavanju čitavog niza drugih problema mladih kao što je visina plate za mlade i mogućnosti za zaposlenje. Kako kaže, Sve to godinama ostaje marginalizovano zbog potpuno nezainteresovanog odnosa vladajuće stranke da bilo šta popravi na ovom polju.

Mladima treba obezbediti bolji položaj na tržištu rada, a novac građana umesto na skupe i beskorisne projekte treba da bude usmeren na ulaganja koja su korisna, među kojima su i beneficirani stanovi za mlade. Mladi Pokreta za preokret će se boriti za to, da bi omogućili kvalitetan život mladima u Srbiji – ističe Radujkov.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian