VIJETNAMAC kom je SRBIJA DRUGA KUĆA pokrenuo ju tjub kanal o nama (INTERVJU, VIDEO)

Mnogi od nas Hoang Kim Hoana znamo iz Studenjaka. Uvek nasmejan. Ništa mu nije teško. Ovaj Vijetnamac srpski govori kao da je ovde rođen, a o Srbiji ponekad zna više od nas. Na Fejsbuk profilu je pored svog imena dodao i ime – Hoan Zlatanović. Kaže, ovde je već deset godina i Srbija je njegova druga kuća. Došao je da studira međunarodne odnose, a trenutno je na doktorskim studijama.

Početkom godine pokrenuo je ju tjub kanal Vijetnamac tv sa ciljem da svetu prikaže Srbiju iz svog ugla. Prvi video snimio je na Badnji dan i u njemu prikazao kako zajedno sa prijateljima, koje zove braćom, ide da seče badnjak i pije rakiju.

Upravo tim povodom razgovarali smo s njim, a pitali smo ga i koje su to loše a koje dobre osobine kod Srba.

Već dugo si u Srbiji i ovde si stekao mnogo prijatelja. Šta je po tebi najbolja a šta najgora osobina koju primjećuješ kod nas?

Živim u Srbiji skoro 10 godina, došao sam na studije i dalje studiram. Završio samo prvi, drugi i sada sam na trećem nivou studija. Skoro sve vreme sam bio jedan jedini student koji dolazi iz Vijetnama da studira u Srbiji. Bila je još jedna studentkinja ali je odustala. Nema puno nas Vijetnamca u Srbiji.

Svakako sam morao da se naviknem na život ovde. Posle toliko vremena života u Srbiji, gledam Srbiju kao moju drugu kuću. Imam dosta prijatelja, kao što su ovi momci koji su išli sa mnom po badnjak, gledam ih kao moju braću.

Vi Srbi ste mnogo ljubazni, gostoprimljivi i naravno imate dobar smisao za humor, takvi smo i mi Vijetnamci. A o lošim osobinama, ne znam o tome mnogo. Možda ovde pijemo i pričamo mnogo, a vreme je da POKRENEMO nešto novo.

Kako si došao na ideju da pokreneš Vijetnamac tv i šta je cilj ovog projekta?

Ideju da pravim svoj kanal sam imao odavno, ali nikako da se poslože kockice. Sada je napokon došao taj trenutak. Pokrenuo sam Vijetnamac TV prvo da bi pokazao celom svetu kao i svojim ljudima u Vijetnamu kakav je život, kakvi su ljudi i kultura u Srbiji kao i u ovom regionu iz ugla jednog Vijetnamca. A drugo, kad bude moglo, Vijetnamac TV će se proširiti i na druga mesta/region/teritorije.

S druge strane, ova godina je 2021, prva godina u novoj deceniji, i kao takva pravo vreme da se pokrene nešto novo. I tako sam i ja pokrenuo svoj projekat.

Prvi objavljeni video je o Badnjem danu i sečenju badnjaka. Koliko se generalno razlikuju naši običaji od onih u tvom rodnom mjestu?

Po mom mišljenju, Božić je prvi najvažniji dan u godini u svakoj porodici u Srbiji, kao i u drugim pravoslavnim porodicama u svetu, pored Uskrsa i svoje porodične slave. Običaj sečenja badnjaka je baš lep običaj i ja sam oduševljen sa običajima oko Božića.

Iako su Vijetnam i Srbija daleko geografski, naše kulture i običaji nisu tako daleko. Na primer, običaj za položajnika postoji u Srbiji, a tako se radi skoro isto u Vijetnamu.

Podržite Hoana i njegov projekat i kliknite na SUBSCRIBE na njegovom kanalu – Vijetnamac tv.

1 thought on “VIJETNAMAC kom je SRBIJA DRUGA KUĆA pokrenuo ju tjub kanal o nama (INTERVJU, VIDEO)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian