OŽIVEO SRPSKE JUNAKE: Napustio nas je Goran Gorski, ali njegovi stripovi žive iza njega

Goran Đukić „Gorski“ (Sarajevo, 11. januar 1956 — Novi Sad, 11. 5. 2021) je srpski stripar i ilustrator, najpoznatiji po serijalu strip slika posvećenih srpkim istorijskim junacima, ali i po serijalu „Tarzan“, ilustracijama za Politikin Zabavnik kao i stripovima i filmskim konceptima za američka preduzeća.

Gorski nas je napustio 11. maja ove godine, a njegova porodica je objavila dirljiv tekst o njegovom zaveštanju na njegovim instagram i fejsbuk stranicama.

Goran Gorski: Život i delo


Rođen je 1956. u Sarajevu, a od 1970. godine živi u Novom Sadu. Prvi strip „Osvetnici“, po scenariju Svetozara Obradovića, objavljen mu je u Spunk novostima 1984, a odmah je objavljen i u nemačkoj reviji Schwere Metall. Potom je za izdavačku kuću „Dnevnik“ radio na licencnom stripu „Bufalo Bil“. Godine 1987. za časopis Val strip crta „Baladu o Slovenima“. Za „Dečje novine“ radi stripove „Legija besmrtnih“ i „Veliki i mali“ koji su objavljeni u Gigantu i Hororu. Prihvata ponudu izdavačke kuće „Forum – Marketprint“ i radi više od 10 epizoda „Tarzana“ objavljenih u više zemalja. Ranih 1990-ih realizovao je dvadesetak horora i magijskih stripova za nemačkog izdavača „Bastei Verlag“.

Za „Malibu Comics“ iz San Dijega, pod pseudonimom George Dove radi serijale „Prototype“, „The Solution“ i „Ultraverse Year Zero: The Death Of The Squad“. Za izdavačku kuću „Dark Horse“ uradio je epizodu stripa „Ghost“.

Sarađivao je sa američkom firmom koja se bavila prezentacijom filmskih projekata „Platinum Studios LLC“, od kojih je najzanimljiviji „Cowboys and Aliens“.

U 21. veku redovno radi ilustracije za Politikin Zabavnik i ilustruje knjige vezane za istoriju naših naroda. Ove radove potpisuje kao „Goran Gorski“.

Na inicijativu Istorijskog muzeja Srbije 2015. godine, povodom 200-godišnjice Drugog srpskog ustanka, ilustruje jedinstvenu strip izložbu pod naslovom Evo mene, eto vas: Sećanja kneza Miloša na Drugi srpski ustanak. Izložba je postavljena u konaku kneza Miloša na Topčideru u Beogradu, u vidu velikih stripskih tabli na kojima su prikazani ključni momenti Drugog srpskog ustanka kroz prisećanje kneza Miloša Obrenovića na samrtnoj postelji. Ova stripska izložba je 2016. godine objavljena kao album u izdanju Istorijskog muzeja Srbije, u hiljadu primeraka.

Umetnik je 2018. uradio naslovnu stranicu, par ilustracija i strip „Lešinari“ za ediciju stripskih knjiga „Linije Fronta“, posvećeno Velikom ratu 1914-1918, naročito o sudbini srpskog naroda u ratu. U stripu „Lešinari“ se govori o srpskom vojniku koji se brine o ratnim siročićima, tako što krade od poginulih vojnika. Čovek dolazi u verbalni sukob sa drugim srpskim vojnikom, koji posle njegove smrti preuzima ulogu staratelja nad siročadi.

Karađorđe, Goran Đukić Gorski

Goran Đukić je bio član-utemeljitelj Udruženja stripskih umetnika Srbije koje mu je organizovalo prvu samostalnu izložbu 2011. godine: Goran Đukić Gorski: Strip i ilustracija (Ciklus samostalnih izložbi USUS 1), Studentski kulturni centar, Beograd; selektor: Svetozar Obradović. U maju 2019. Đukić je postao član Upravnog odbora Udruženja stripskih umetnika Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian