Vanja Glišin: Nacionalno obrazovanje – Obrazovanje nacije

U Matici srpskoj održan je okrugli sto pod nazivom „Nacija i obrazovanje “ i tom prilikom naši istaknuti intelektualci ukazali su na brojne probleme i izazove, ali su predočili i rešenja koja bi trebalo da osvetle i poboljšaju vezu nacije i obrazovanja.

Sveobuhvatan proces urušavanja nacije i nacionalne države, a samim tim i obrazovanja, obuhvata promenu vrednosne orijentacije građana, civilizacijsku konverziju, izmenu geopolitičkog identiteta, osporavanje religijske i konfesionalne pripadnosti, antinacionalnu propagandu, popularisanje strane kulture, promociju autošovinizma, razaranje porodičnih vrednosti, obesmišljavanje patriotizma, veličanje nastranosti kroz legalizaciju svakovrsne patologije, urušavanje nacionalnih institucija i tradicionalne kulture, demontažu države i mnoge druge sistemske aktivnosti kako bi se izvršilo prekodiranje bazičnih vrednosti i pogleda na svet građana jedne zemlje (Lj. Despotović). U tom ambijentu decenijski se radi na urušavanju obrazovanja, degradiran je kvalitet, kriterijumi su minimizirani, potiskuje se kritički stav i slobodno razmišljanje i svim sredstvima se podižu nove generacije ispodprosečne intelektualne elite. U tim procesima aktivno se radi na potiskivanju suštinskih identitetskih orijentira, najčešće neprimetno, kroz obrazovne programe, literaturu i jezičke konstrukcije (npr. Kosovo bez Metohije, „izvozi se iz Srbije na Kosovo“, „saradnja Srbije i Kosova“ i bezbroj drugih primera). Jezik je važan, zbog toga su upitne izmene koje se sprovode i žestokim kaznama štite, te je odgovornost intelektualne elite da na to ukaže i da o tome govori!

Imperijalna presa nemilosrdno gazi naciju i nacionalne države, što slikovito predstavljaju sledeći navodi: „Ljudski mozak i svest mogu se izmeniti. Posejaćemo haos, neprimetno ćemo ih uputiti da veruju u pogrešne stvari. Nateraćemo ih da se priklone lažnim vrednostima… Literatura, pozorište, bioskopi – sve to će prikazivati i veličati najniža ljudska osećanja… (…) Biće pojedinaca koji će uvideti šta se događa. NJih ćemo učiniti bespomoćnim, izložićemo ih podsmehu. Tako ćemo stvarati pokoljenja, jedno za drugim…“ (Alen Dales – „Hladni rat u kulturi“).

Obrazovan je onaj koji ima obraza, govorio je Sveti Nikolaj Velimirović, te u skladu sa tim neophodno je negovanje i očuvanje kulture, jezika, pisma, tradicije i obrazovanja! Na tim temeljima treba da se gradi intelektualna elita, a nasušna potreba sadašnjih i budućih generacija jeste povezivanje srpske intelektualne elite u svim srpskim zemljama! …Obilazak Kosova i Metohije, Jasenovca, Jadovna, Donje Gradine, Prebilovaca, zatim, Banja Luke, Sarajeva, Višegrada, Trebinja, Niša, Kragujevca, Beograda, Novog Sada, Subotice, Zrenjanina, Podgorice, Herceg Novog, Budve…

Hvala Matici srpskoj što čuva i neguje srpsko!

Okrugli sto Nacija i obrazovanje pogledati na:

Naslovna foto: Turistička organizacija grada Novog Sada- Novisad.travel

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian