Evo zašto je važan Zakonik o krivičnom postupku i šta svako treba da zna o njemu

Zakonik o krivičnom postupku, ZKP, procesna pravila… Sve su to fraze i izrazi koje svakodnevno možemo čuti u dodiru sa pravničkom praksom u ma kojem vidu. Međutim, nameće se pitanje koliki je značaj našeg ZKP-a i da li on zaista ima toliku važnost shodno činjenici da ga pravnici često koriste? Odgovor na ovo pitanje je u isto vreme jednostavan, a opet i kompleksan.

Značaj ovog pravnog akta je neverovatno veliki. Naime, kako se to izričito deklamuje u članu 1. ZKP-a, značaj je u sledećem: Ovaj zakonik utvrđuje pravila čiji je cilj da niko nevin ne bude osuđen, a da se učiniocu krivičnog dela izrekne krivična sankcija pod uslovima koje propisuje krivični zakon, na osnovu zakonito i pravično sprovedenog postupka.

Dakle, kao što se iz navedenog može opaziti i zaključiti, u pitanju je skup procesnih pravila koja detaljno regulišu krivični postupak kao i sve ostale relevantne faktore i pojmove koji su sa njim u vezi. Pokretanje postupka, tok postupka, završetak postupka, položaj svakog pojedinca tokom istog – to su samo neke od stvari kojima se ovaj akt bavi a za javnost su najznačajnije. Naime, mimo svačije volje se događa to da bude neophodno nečije učešće u ovom postupku ili pak da se protiv nekog ovaj postupak vodi. Niko ne želi da bude krivično gonjen i eventualno osuđen ukoliko postoji dovoljno dokaza koji će biti dobra podloga za osuđujuću presudu.

Međutim, ovaj tekst upravo služi da istakne značaj ovog pravnog akta jer se može svakome dogoditi da učestvuje u postupku u svojstvu svedoka, oštećenog ili (ne daj Bože) okrivljenog! Ovaj Zakonik sadrži veliki broj pravnih pravila koja detaljno regulišu sva navedena pravila. Upravo u situacijama izvršenja krivičnih dela ovaj akt može spasiti čitavu situaciju, zbog toga je topla preporuka svim građanima da se upute makar u najosnovnije odredbe ovog zakona, a po potrebi i sopstvenoj želji – da konciznije izvrše analizu normi. Od viška glava ne boli, a kako se to često ističe u pravu – neznanje škodi! I to vrlo, vrlo škodi. Osim što može naškoditi građanima kao licima koja imaju svojevrsnog interesa u datoj proceduri, takođe može naškoditi i sudu, policiji, tužilaštvu.

Zakonik o krivičnom postupku i pravne radnje


Svaka procesna radnja, svaki dokaz, svaki element u okviru ovog skupa elemenata mora da bude sproveden u skladu sa ZKP-om. Naizgled beznačajna pravila i greške koje vezano za njih mogu nastati, de facto nisu bez značaja, štaviše – nekada su od presudne važnosti. Ukoliko se napravi greška pri prikupljanju dokaza, načinu prikupljanja dokaza (npr. posredi je prinuda) to može izazvati mnoge probleme u postupku. Poznavanje prava će vam u mnogim situacijama omogućiti da odbranite svoja zakonom garantovana prava i samim tim kako naš narod kaže – da spasite sami sebi glavu. Obrnuto, nedostatak informisanosti može vas skupo koštati.

Ovde se može uputiti primedba u vidu konstatacije: U redu, sve je to lepo znati, ali zašto da znam ukoliko mogu angažovati advokata? Angažman branioca je nužan i preko potreban. Međutim, advokati su često pretrpani poslom i neuke stranke često prave mnoge greške i probleme, ne slušaju date savete.. Neki čak i ne primenjuju savete koje su dobili od advokata, prosto ne veruju da advokati nešto znaju (to je grupa tzv. Pametnjakovića, sveznalica koje sve znaju). Pročitajte Zakonik. Uverite se da je baš ono što vam vaš advokat priča zapravo tačno. Budite koperativni i poznavanjem izvesnih normi dajte doprinos konkretnom slučaju. Jer, sve je to u vašu korist, a ako se uzme u obzir skupoća samog krivičnog postupka kao takvog, biće vam sve jasno zašto svi imaju tendencija da prave što manje grešaka tokom ovakvog postupka. Niko ne želi dodatne troškove, izdatke, a upravo se to može izbeći adekvatnim poznavanjem pravnih pravila.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian