„Tako vam je kad poslužujete odelo, a ne čoveka“: Tin Ujević i njegove znimljive anegdote (VIDEO)

Augustin Tin Ujević, pesnik, kritičar, esejista, publicista i prevodilac. Rođen je 5. jula 1891. godine u mestu Vrgorac, i po tadašnjem običaju njegovog rodnog mesta, kao i sva druga pokrštena deca, dobio je dva imena. Njegovo puno ime je bilo Augustin Josip Ujević.

Ujević je bio čest posetilac boemskih kafana u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu i Splitu. Po dolasku u Zagreb družio se sa Antunom Gustavom Matošem, kao i sa savremenicima Krešom Kovačićem, LJubom Vesnerom. Zalagao se za nezavisnost Hrvatske i pad Austrougarske Monarhije. Pripadao je mladom naraštaju hrvatskih intelektualaca. Sve do početka Prvog svetskog rata više se isticao političkim delovanjem, nego književnim radom. Iz tih razloga bio je prinuđen na emigraciju u Pariz.

Posećivao je različite balkanske prestonice gde je prema mišljenjima malograđanskog društva svojim ponašanjem narušavao građanske norme, a otuda potiču i mnogobrojne anegdote koje se vezuju za ovog književnika.

Jedne večeri došao Tin Ujević u neku prestižnu i jako otmenu kafanu u Zagrebu, seo za sto i naručio kafu. Pesnik je bio ležerno obučen, u čistu, ali pomalo pohabanu odeću koja je pamtila i bolje dane. Kelner koji mu je prišao da primi narudžbinu to je primetio i odbio da ga usluži rekavši kako Ujević nije prikladno odeven za tako „otmeno“ mesto.

Bez reči, pesnik je ustao i izašao iz kafane, ali nije mnogo prošlo, a ponovo se pojavio ovoga puta noseći svoje najbolje i najsvečanije odelo. Seo je za isti sto i ponovo naručio kafu. Ovoga puta, uz veliki, ulagivački osmeh, kelner je doneo narudžbinu, a pesnik je uzeo kafu, otvorio džep od svog sakoa i izručio kafu u njega naočigled svih prisutnih.Tako vam je to kad poslužujete odelo, a ne čoveka„, rekao je zapanjenom kelneru, ustao i otišao iz kafane Tin Ujević.

Još anegdota možete čuti u ovom kratkom videu:

Muzika: Nemanja Nešić
Interpretacija: Nemanja Nešić i Miloš ZUbac (Tin Ujević ,,Meni bez mene“)
CD Nemanja Nešić i Miloš Zubac ,,Jučerašnji svet“
Izdavači: Asocijacija gitarista Vojvodine i Kreativni centar Vigvam


Instagram: @reci.price
Fejsbuk: Reči i Priče

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian