Kakve kandidate narod očekuje od opozicije u Srpskoj?

Ako opozicija na izborima, biračima ponovo ponudi stare i istrošene političare koji se godinama provlače kroz izborne procese, izbore će sigurno izgubiti.

Darko Kuzmanović, politikolog


Još na prethodnim lokalnim izborima građani ove zemlje političarima su jasno stavili do znanja čega im je dosta i šta tačno žele. U većini lokalnih zajednica u kojima su pobjedu odnijele partije koje su na državnom nivou opozicija, mogli smo govoriti o kandidatima koji su nova ili nekompromitovana politička lica i to je jedini recept koji opoziciji može donijeti pobjedu. Vodeći se tim zaključkom, pobjede Stanivukovića u Banjaluci, Petrovića u Bijeljini, Vidića u Brodu i čak četvrta pobjeda Milana Miličevića u Tesliću nisu uopšte iznenađenje.

Građanima Republike Srpske je više dosta preletača i političara koji na javnoj sceni postoje i po nekoliko decenija i koji realno ne mogu da uhvate korak sa savremenim tokovima i potrebama društva jer nemaju šta novo da ponude. Ljudi, naročito mladi traže nove ideje, nova i nekompromitovana lica koja imaju šta da ponude a ne političare koje pamte praktički od rođenja odnosno još od devedesetih godina. Ako politički seniori i pojedinci koje smo već imali priliku da gledamo u visokoj politici na različitim nivoima misle da će mladi pohrliti na birališta i pružiti im podršku samo zato jer je Dodik loš, grdno se varaju.


Mladi ne vide razliku između vlasti i pojedinih opozicionara


Mladima je dosta bukanja i srbovanja. Oni uopšte ne vide razliku između političara na vlasti i pojedinih opozicionara koji se godinama provlače kroz različite nivoe i kojima su primarni cilj samo funkcije. Radije će ostati kući na nedeljnom porodičnom okupljanju ili pocijepati glasački listić nego napustiti nedeljnu dremku i čekati u redovima da bi glasali za potrošene političare. Upravo to i jeste razlog zbog kojeg su Nebojša Vukanović, Jelena Trivić, Draško Stanivuković a za njima i Milan Miličević dobili najveće aplauze učesnika protesta.

Niko od njih nije kompromitovan a Miličević je čak četiri puta sa ogromnom razlikom pobjeđivao SNSD u Tesliću iako su u njegovo rušenje s vlasti uloženi milioni maraka što je dokaz i da je građanima pobjedički mentalitet veoma bitna stavka. Niko od pomenutih učesnika iza sebe nema medijske ispade, uvrede, korupcionaške afere, kriminalne radnje ili neke druge probleme sa zakonom i jedino oružje na koje se oslanjaju jesu istina i konkretne ideje i aktivnosti koje narod prepoznaje. Takođe, svako od njih je autentičan i poseban na svoj način što ide u prilog tezi da građani žele novine.

Ako opozicija na izborima, biračima ponovo ponudi stare i istrošene političare koji se godinama provlače kroz izborne procese, izbore će sigurno izgubiti. Opozicione birače, pogotovo mlade apsolutno ne interesuje ko će biti kandidati. Interesuje ih samo ko ima najviše šanse da trenutni režim pošalje u političku istoriju i te kandidate će mahom i podržati. Gledano iz ugla struke ali i rezultata nedavnih lokalnih izbora, nova, nekompromitovana, energična i pobjednička lica su jedini recept za uspjeh. Ako opozicija nije sposobna da to shvati, i takve kandidate ponudi, u tom slučaju uopšte i ne zaslužuje da dođe na vlast. Ikada.

Darko Kuzmanović

Naslovna foto: slobodna-bosna.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian