Evo dokaza da strategija Beograda na Kosovu ostaje nepromenjena

Nakon što kosovski Albanci mogu po prvi put da uđu u Srbiju sa tablicama Republike Kosova, nakon što su tokom racije albanski policajci pucali na Srbe na severu Kosova, predstavnici Republike Srbije pozivaju Srbe da izađu na lokalne izbore koje organizuje Republika Kosovo. Kako možemo i da pomišljamo o situaciji u kojoj Republika Srbija gazi Kumanovski sporazum, faktički sebe stavlja van međunarodnih zakona, postaje parija na svetskoj ceni, ako ista ta država ne može ni da se povuče iz Briselskog sporazuma i da objavi bojkot institucija Republike Kosova?

Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, 13. oktobra dok se puca na srpski narod: „Ovo je politika psihopate Aljbina Kurtija. Ukida se sloboda kretanja za naš narod. Ide se na goloruk narod sa dugim cevima, desetine je ranjenih, pokušaj ubistva naših ljudi. Ranjavanjem Srećka Sofronijevića, pala je prva kap srpske krvi na Kosovu i Metohiji. Lekari mu se bore za život, a goloruki srpski narod uspeo je da odbrani severni deo Kosovske Mitrovice i otera pripadnike ROSU. Divljaštvo Aljbina Kurtija, dovelo je do haosa na Severu.“

Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, 14. oktobra u Kragujevcu: „Došao sam da vas pozovem da izađete na izbore koji se sada, u nedelju, održavaju na Kosovu i Metohiji, da sačuvamo svih naših deset opština na KiM, da nam Albanci ne bi vodili srpske opštine, ili oni Srbi koji rade za njih, jer su to razbijači srpskog jedinstva. Važno je da pobede kandidati Srpske liste, jer je samo Srpska lista ta koja ima punu podršku Vlade Srbije, predsednika Vučića i predstavlja pupčanu vrpcu između našeg naroda na KiM i našeg naroda u centralnoj Srbiji.“

Posle svh zapaljivih i neskriveno sumanutih izjava o fiktivnim rokovima NATO-u od 24 časa, o „pacovima sateranim u ćošak“ koji se nikada neće predati, posle slikanja sa vojskom krajem septembra, a onda prekjuče održavanjem koncerta Žandarmerije u Kraljevu pred Vučićem, nastavlja se učešće predstavnika vlasti u Beogradu u institucijama Republike Kosova, u vladi Kosova* i u jedinicama lokalne samouprave, koje takođe posle potpisivanja Briselskog sporazuma funkcionišu kao deo političkog sistema Republike Kosova.


Teatar apsurda


Možete li da zamislite taj teatar apsurda da se 13. oktobra Kurti naziva psihopatom, da se podižu tenzije u Srbiji do usijanja, da se maltene igra ratnom retorikom, a onda sledećeg dana, 14. oktobra, da se nastavi sa pozivanjem Srba da učestvuju u izborima Republike Kosova, kao da se prethodnog dana ništa nije dogodilo, kao da na Srbe nije pucano i kao da ratom nije prećeno. Možda je najbolji opis ovog gotovo nepojmljivog stanja dao jedan nasumični Vučićev bot u komentaru na Fejsbuku, koji je na pitanje da li su počela da teku ona 24 časa pre nego što Vučić uvede vojsku na Kosovo ako srpski životi budu u opasnosti, jasno napisao: „To je on rekao ranije, nije sad“.

I u tome je suština sveg sramnog prenemaganja, svih alarmantnih pretnji, besomučnog lelekanja državnih zvaničnika na dvoglavoj aždaji Pink/Hepi – ono što je rečeno juče, ostaje u prošlosti, važi samo ono što se danas kaže, dok i taj dan ne prođe i ono što je rečeno pojede maca. Juče je na severu Kosova bio pogrom, malo su oni pucali, malo smo mi u Kraljevu pevali patriotske pesme, a danas je novi dan, hajte Srbi na Kosovske* izbore, jer jedino ako Srpska lista drži sve pod svojom šapom vi možete da nastavite da živite i radite na Kosovu (setite se kako je prošao Oliver Ivanović, koji je hteo po svome i odbio da bude „vezan pupčanom vrpcom“ za SNS).

Naslovna foto: RTV

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian