IZ PRAVNOG UGLA: Šta da radite ako vas uhapsi policija na protestima

Jedno uvek aktuelno pitanje koje će postojati u svetu ali i kod nas jeste upravo to – šta građani mogu da učine ako budu uhapšeni? Naime, različite situacije koje mogu zadesiti građanina u životu prosto bivaju u velikom broju situacija nepredvidljive a kao krajnji ishod možemo imati policijsko hapšenje. Širom zapadne Evrope i kod nas dešavali su se mnogi protesti i hapšenja, te shodno tome evo kako da zaštite svoja prava ukoliko dođe do tog nemilog životnog događaja.

Naime, Zakonik o krivičnom postupku u svojim odredbama (tačnije član 69.) jasno govori šta je moguće učiniti. Te shodno tome, imate pravo da:

Prvo, tražite od ovlašćenih službenika MUP-a da Vam saopšte razlog vašeg hapšenja. Nijedan službenik policije nema pravo da Vas uhapsi bez ikakvog povoda, jer u suprotnom bi vladala totalna anarhija.

Dalje, pre nego budete saslušani imate pravo da sa svojim braniocem razgovarate, odnosno da vodite poverljiv razgovor koji će se nadzirati samo gledanjem a ne i slušanjem. Ovakva mogućnost je prosto realna potreba i ne sme biti ograničena ni pod kojim uslovima! To je vaše pravo.

Potom, ZKP kazuje da imate pravo da odmah, bez odlaganja, Vaša porodica ili Vama drugo blisko lice bude obavešteno o Vašem hapšenju te shodno tome budete u mogućnosti da svoju poziciju u kojoj ste se zadesili učinite maksimalno lakšom.

Takođe, neizostavna je i odredba koja vam daje garantije da imate pravo da Vas pregleda lekar i to lekar koga Vi slobodno izaberete! Ukoliko nažalost Vaš lekar nije dostupan, u MUP-u će se pobrinuti da dobijete potrebnu i adekvatnu zdravstvenu zaštitu.


Hapšenje i pravne mogućnosti


Ono što je takođe bitno napomenuti jeste da ovo nije kraj vašim pravnim mogućnostima. Naime, naše krivično-procesno zakonodavstvo je na strani uhapšenog, te imate i sledeće mogućnosti i prava:

Imate pravo da ništa ne izjavite, uskratite odgovor na pojedina pitanja, da pak slobodno iznesete Vašu odbranu i da priznate, odnosno ne priznate krivicu.

Sledeće, imate pravo da Vas brani stručno lice i da ono kao takvo apsolutno bude tu prisutno dok Vas saslušavaju. Ovo iz razloga da bi se izbegle moguće zloupotrebe koje mogu u praksi da se dogode.

Ukoliko Vam se dogodi ovakva nemila situacija u životu, ovo su prava koja su Vam zagarantovana i niko ne sme da ide svojevoljno preko njih. Svaka akcija upravljena u tom smeru treba biti sankcionisana i nikako se ne sme tolerisati. Ukoliko želimo bolje društvo i bolju državu, institucije moraju funkcionisati korektno i po važećim propisima!


Naslovna foto: Closeup of hands with handcuffs while clenching fists, Image: 164695129, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian