Da li ste znali da se slovo Z koristilo u vojnim operacijama četničkih odreda?

Sa početkom specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini slovo „Z“ je postalo opštepoznat simbol. Od vojne opreme, vozila i oružja na ratom zahvaćenim područjima Ukrajine, do urbanih majica sa ovim znakom koje vidimo kod nas. Ali da li ste znali da se ovo slovo koristilo kao simbol još za vreme Drugog svetskog rata i to od strane četničkih odreda?

Foto: Portal Odbrana

„Slovo “Z” su četnici primenjivali u kampanjama preko Radio Londona od 1942. godine, protiv kvislinga. Dražina ideja bila je da uz pomoć radio talasa uzdrma njihov osećaj sigurnosti iza nemačkih tenkova. Cilj stavljanja pod slovo “3” bio je uterivanje straha u kosti kvislinzima, a spiskovi stavljenih čitani su preko Radio Londona. Ni jedno lice sa pročitanih spiskova nije zaklano, ali, kampanja je imala efekta.“ – piše Odbrana.

Mogu se naći informacije da su odredi četnika poznati među narodom kao „crne trojke“ bili prepoznatljivi po upotrebi slova „Z“ kao simbola u svojim operacijama. Ove specijalne jedinice „bile su sastavljene od po tri dobro obučenih komandosa-danjašnji specijalci, koji su bili zaduženi za likvidaciju neprijatelja Srbije, bilo unutrašnjih ili spoljašnjih“ piše portal Razotkrivač.

Slovo „Z“ je ulivalo strah u kosti. A danas vidimo da je postalo popularan simbol neke vrste antiglobalizma i podrške Rusiji.


Čitajte i:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian