fbpx

NAJBOLJI MASTER RAD U SRBIJI: Razvio softver za procenu opasnosti od zračenja

Master rad Vladimira Baraća, studenta master studija Informatike na Institutu za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu, proglašen za najbolji iz oblasti računarstva u 2019. godini.

Vladimir Barać

Ova prestižna nagrada Matematičkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti se svake godine dodeljuje studentima master studija za najbolji originalni naučno-istraživački rad, master rad ili drugi pisani rad iz oblasti računarstva. U uži izbor ovogodišnjeg takmičenja su ušla četiri master rada, koje su kandidati, zbog trenutne situacije, komisiji Matematičkog instituta SANU prezentovali posredstvom Interneta.

Vladimir je prvu nagradu osvojio multidisciplinarnim master radom pod nazivom Primena algoritama računarske vizije u određivanju parametara tragova u dozimetriji, pod mentorstvom profesora Miloša Ivanovića i uz podršku komisije koju su činili profesori fizike i informatike sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu, Nenad Stevanović i Ana Kaplarević-Mališić. 

Кoristeći napredne metode mašinskog učenja, Vladimir je razvio softver koji na osnovu slike sa optičkog mikroskopa automatski prepoznaje parametre tragova u detektorima radioaktivnog zračenja, čime se znatno ubrzava procena opasnosti od zračenja.

Čestitamo!

Izvor:  Institut za matematiku i informatiku – Kragujevac

Pročitajte još:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian