FILMOVI KOJI TERAJU NA RAZMIŠLJANJE: Religija, teorije zavere i pandemije

Biće zanimljivo gledati dokumentarce ili igrane filmove čija je radnja smeštena u današnje vreme, kada se jednoga dana u bližoj ili daljoj budućnosti snime, koji će objektivnije posmatrati pandemiju virusa korona no mi sada. Naravno, neki filmovi u prošlosti su već imali tematiku pandemije i svih njenih elemenata.

Primećuje se, takođe, da iako možda ona nije tema filma, da je sigurno povod za glasnije postavljanje pitanja koja se čovečanstvo inače pita, ali učestalije kada je u krizi. Ta pitanja su religijske konotacije.  Zatim o tome da li je neki događaj isplaniran od strane moćnika, odnosno zavera i nagađanja na tu temu i pitanja o našem odnosu prema prirodi.


Odgovore na ta pitanja nećete naći u ovim filmovima, ali vas, svakako, mogu u valjanoj meri naterati da razmislite o vremenu koje ste provodili pod policijskim časom i o događajima i pojavama u društvu.

1. The Seventh Seal / Sedmi pečat (1957)

Možda i najočigledniji primer razmatranja nekog problema kroz prizmu religije na filmu.
Radnja ovog kultnog švedskog filma je smeštena u vreme kuge, u 14. veku i prati viteza koji se sa svojim slugom vraća kući nakon krstaških pohoda.
Susreće Smrt koja dolazi po njega, ali joj on predlaže da odigraju partiju šaha i ako on pobedi, ona će ga na neko vreme napustiti. Partija se igra u više navrata. U međuvremenu, on na putu prema kući sreće putujuću pozorišnu trupu, odlazi u crkvu gde razmišlja o životu posle smrti, sreće vernike i sveštenike u povorci, nalazi dobre i loše primere ljudi koji njegova razmišljanja o tome da li je ljudski rod zaslužio kugu samo još više inteziviraju.

Bergmanov film je po nekima ateistički, po nekima religiozan, a zapravo je rediteljevo viđenje tog perioda koji je on povezao sa vremenom nakon Drugog svetskog rata, kada su društva bila razorena i trebalo je obnoviti veru, nadu i pre svega ljubav.

2. Ten Cloferfield Lane / Ulica Klofervild, broj 10 (2016)

Ako ste se naslušali teorija o 5G mreži, o podmetnutom virusu i raznih drugih, ovo je film o čoveku koji u teorije zavere istinski veruje. Naime, devojka na putu doživljava udes, da bi se nakon toga probuila u podrumu nepoznatog muškarca, Hauarda, koji joj pomaže da se oporavi. Sa njima je i jedan momak koji potvrđuje Hauardovu priču da se napolju nešto dešava i da je vazduh zagađen, stoga ne smeju da izađu napolje.

Uzrok zagađenosti mogu biti Rusi, Severna Koreja, pa čak i vanzemaljci. Šta god da je, ona mora da izađe napolje i sama se uveri u istinitost Hauardovih tvrdnji.

3. The Happening / Pretnja (2008)

Ako do sada niste, pogledajte kratak video koji je kružio mrežama na početku pandemije o odnosu čoveka prema prirodi. Kako smo je do sada tretirali, šta ona od nas traži i kako treba da se ponašamo prema njoj. Video jeste lep i inspirišući, ali fotografije sa novosadskog Keja žrtava racije nakon ukidanja policijskog časa ne pokazuju promenu na bolje. Naravno, možda je rano da se priča o tome. Siguran sam da toga ima i drugde, u drugim zemljama i gradovima, ali pošto živim u Novom Sadu, na to stavljam akcenat. Možda neko nije pogledao video, možda ga ne zanima, a i koliko zaista jedan video može uticati da se nečija svest promeni? Sve je to individualno i promena zahteva vreme.
Dakle, ukoliko vam video sa romantičnim tonom nije primamljiv, pogledajte drugu krajnost u trileru sa elementima horora Pretnja.
Zaraza koja se širi tera ljude na samoubistvo. A vetar je glavni uzročnik tome i najveći broj slučajeva je u gradovima.

Mladi profesor sa svojom suprugom i ćerkom pokužava da se spase i beže u prirodu, kako bi se suočili sa mogućnošću da je baš priroda uzročnik zaraze.

Ukoliko znate neki film koji bi bolje predstavio neke od ovih motiva ili oslikava neku pojavu koju ste primetili, a nije ovde spomenuta, pišite nam.

I poštujte mere zaštite.

Pandemija se još nije završila.

Autor: Nikola Pavlović, student master studija na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Bavi se filmskom produkcijom

Pročitaj još:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian