Zlatna medalja i nacionalna nagrada za Đorđa Milića na IAAC!

Astronomija vekovima predstavlja veliku inspiraciju. Danas je možda važnije no ikada raditi na popularizaciji ove nauke i promovisati dalja istraživanja kroz razne vidove edukacija i takmičenja pri čemu organizacija istih u novonastalim okolnostima podrazumeva iznalaženje inventivnih načina za njihovu realizaciju. U tom smislu ove godine je drugi put za redom održano onlajn Međunarodno takmičenje iz astronomije i astrofizike (IAAC – The International Astronomy and Astrophysics Competition 2020) na kome je učestvovao Đorđe Milić, učenik Matematičke gimnazije.

Takmičenje, na kome učestvuju takmičari iz celog sveta, sastoji se iz nekoliko faza (kvalifikacije, predfinalno takmičenje i finalno takmičenje) i održava se u periodu od maja do jula 2020. godine. Kvalifikacije su prvi nivo takmičenja, obuhvataju rešavanje 5 problema iz astronomije i astrofizike koji podrazumevaju teorijska znanja i račun. Predfinalna runda se sastojala od 10 zadataka različitih težina, od kojih su neki bili osnovna računanja, a za neke je bilo potrebno prvo pročitati određeni naučni rad. Finalna runda je održana u julu ove godine, i sastojala iz 40 teorijskih pitanja koje je potrebno odgovoriti za 40 minuta. Đorđe je prošao kvalifikacioni deo 25.05.2020, predfinalni deo 29.06.2020 i time se kvalifikovao za finalno takmičenje koje je održano u julu 2020. godine.

Na finalnom takmičenju Đorđe Milić je osvojo 38 od maksimalnih 40 poena i plasirao se među 1% takmičara sa najvišim brojem poena (IAAC Gold Honour Certificate). Osvojio je nacionalnu nagradu na nivou Srbije (IAAC National Award).

Čestitamo !

Izvor: Matematička gimnazija, Brainz Tv

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian