“JA SAM DJEVOJČICA IZ KOLONE” Poslanica govorila o “Oluji” u Hrvatskom saboru

Anja Šimpraga, poslanica SDSS, u Hrvatskom saboru je ispričala svoje sjećanje na akciju “Oluja”. Ona je imala osam godina kad je s porodicom izbjegla u Srbiju.

– Ovih dana svi pričaju o “Oluji”. Bez obzira na to koliko o tome doista znaju, jesu li proživjeli te ratne strahote ili su ih samo posmatrali. Bez obzira na to iz kojeg su ih ugla doživjeli – počela je, prenosi Index.

– Svake godine u ovo vrijeme, dijete progovara u meni. Sjećanje jedne djevojčice iz kolone. Tog 4. avgusta 1995. imala sam tačno osam godina. Najednom i nebo je promijenilo boju. Sparina je otežavala disanje, nije slutilo na dobro – prepričavala je Šimpraga sjećanje na taj dan.

Posljednje komadiće hljeba podijelila sam sa rodbinom:

– S ruksakom kupljenim za drugi razred osnovne škole bila sam spremna za put, put koji nije imao ime, put koji je vodio ko zna gdje. Od Knina, do Petrovačke ceste, preko Banjaluke, a otuda bez stajanja prema Srbiji. Posljednje komadiće hljeba podijelila sam s rodbinom. Moja ga je baka pekla, a taj miris me je pratio – rekla je poslanica SDSS.

– Na granici Srbije htjeli su nas poslati u Niš. Molili smo ih da nas puste u Beograd, tamo smo imali dalju rodbinu. Ne znam, možda su dječje suze presudile. Pustili su nas do Novog Beograda. Tada sam odrasla. Za tu jednu noć – rekla je.

Želja za rodnim krajem bila je, kaže, jača pa su se u Knin vratili 1999. godine.

– Na svoj kamen, pored svoje rijeke, među svoje ljude – rekla je.

Izvor: index/srpskainfo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian