KOMS: Zabrinjavajući položaj mladih u Srbiji

Položaj mladih u Srbiji je u najmanju ruku zabrinjavajući, izjavio je danas predsednik Upravnog odbora Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) Samedin Rovčanin na predstavljanju istraživanja o položaju mladih, a povodom Međunarodnog dana mladih.

On je ukazao da se loš položaj mladih u Srbiji beleži i pored razvijenog institucionalnog okvira za pitanja mladih.

Jedan od autora istraživanja Boban Stojanović naglasio je da je istraživanje rađeno od maja do juna ove godine, na uzorku od 1.219 ispitanika uzrasta od 15 do 30 godina.

On je konstatovao da 63,6 odsto mladih iz ovog istraživanja živi u porodičnom stanu, a da manje od 10 odsto ima svoj stan.

Takođe je konstatovano da 63,5 odsto mladih iz ovog istraživanja ne zarađuje, a da samo 4,8 odsto ima platu veću od 80 hiljada dinara.

Generalni sekretar KOMS Stefan Đorđević upozorio je da je samo 0,09 odsto budžeta Srbije namenjeno za mlade, a da 34 odsto opština u Srbiji uopšte ne izdvaja sredstva za mlade.

Istraživanje je pokazalo da čak 77 odsto mladih u Srbiji smatra da izbori nisu bili fer, dok 76 odsto mladih ne veruje političarima.

Kako je istaknuto, ohrabruje podatak da je ove godine u parlamentu 28 mladih poslanika, što je znatno veći broj u odnosu na prethodne sazive.

Interesantno je da nijedna institucija u ovom istraživanju nema veću ocenu od tri, iako i dalje najviše ocene imaju vojska i crkva.

Nosioci političkih funkcija – ministri, predsednici Vlade, Skupštine i Republike imaju najslabije ocene.

Od ličnosti samo patrijarh Irinej ima ocenu iznad 2 u ovom istraživanju.

Kada se govori o Evropskoj Uniji, 46 odsto ispitanika ne podržava ulazak Srbije u EU, dok se za ulazak u EU zalaže 33 mladih ispitanika.

Prema ovom istraživanju, Srbija bi u spoljnoj politici trebalo da se okrene Rusiji što smatra 30 odsto mladih, Evropskoj uniji smatra 21 odsto njih, Kini 13 odsto, a SAD samo 2 odsto.

Ulazak Srbije i bilo kakvu saradnju sa NATO ne podržava 59 odsto ispitanika, dok ulazak u ovaj vojni pakt podržava samo 6 odsto ispitanika.

Prema zvaničnim statističkim podacima, u Srbiji je nezaposleno oko 104.000 mladih, što je oko 20 odsto nezaposlenih, i to je smanjenje u odnosu na prethodne godine, iako je konstatovano da veliki broj mladih ljudi nije na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, a jedan broj mladih svake godine ode iz zemlje.

Prema ovom istraživanju, 53 odsto ispitanika bi otišlo u inostranstvo, i to pre svega iz ekonomskih razloga, što je smanjenje u odnosu na neke prethodne godine.

U KOMS ovaj pad objašnjavanju uticajem pandemije korona virusa na putovanja i mogućnosti zapošljavanja u inostranstvu.

Izvor: Danas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian