Obilježen Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj

Parastosom u Hramu sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima i polaganjem cvijeća na spomeniku prvim žrtvama NATO bombardovanja u nekadašnjem Srpskom Sarajevu, na mjesnom groblju Grlica, obilježen je Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj.

Majka prvih žrtava NATO bombardovanja Mirjana Galinac izgubila je troje djece u razmaku od 15 dana, dva sina i kćerku. Sin Radovan poginuo je na ratištu, a Radenko i Radmila poginuli su od NATO bombe, koja je pala na njihovo vozilo. Dan pogibije Radenka i Radmile, kao jednih od prvih žrtava NATO agresije, odabran je kao Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj.

Savjetnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Milan Torbica istakao je da je NATO imao već pripremljene snage, a da se samo čekao povod i taj povod su sami našli na Markalama.

– Povod, po njima, za ovo su Markale 2. Zamislite, 28. avgusta, a već 30. avgusta se izvodi tako opsežna operacija, u kojoj učestvuje osam zemalja, sa 5.000 vojnika, 400 aviona, od čega 222 borbena, izvodi 3.515 letova. To je nemoguće isplanirati za dva dana. Ja sam vazduhoplovni stručnjak, general Vojske Republike Srpske, koji zna šta je vazduoplovna operacija – naglasio je Torbica.

Torbica zaključuje da su snage već bile pripremljene, a da se samo tražio povod, koji su i sami našli na Markalama.

Izvor: Katera

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian