STARI BEOGRAD: Brodić koji priča priču četiri generacije

Stari deo Beograda ima posebnu draž čak i za nas koji smo došli sa strane. Tamo svaki prozor ima svoju priču. A ovo leto sam otkrila da se ta priča starog grada ne završava tu na ulicama, već dole na talasima Dunava. Brodić koji čuva priče četiri generacije jedne porodice usidren je u marini Dorćol i postao je nezaobilazan za turiste. Dovoljna je jedna vožnja ovim romantični brodićem da se zaljubite i zato prvom prilikom kontaktirajte Belgrade boat tour, nama poznatiji kao Brodić Rodić.

Foto: Miloš Rodić, privatna arhiva

O tome šta za njega znači ovaj brodić i zalazak sunca na Dunavu, pričao nam je Miloš Rodić, kapetan koji je svoju ljubav nasledio još od pradede. Njegovu priču prenosimo u celosti:


Brodić mi je pasija otkad znam za sebe. U njega je utkan neverovatan trud, ali i ljubav. I skoro svakodnevna pažnja moga pradede i dede.

1973. godine vozom iz Splita dopremio je moj pradeda Čeda aluminijumsko korito sa grčkog prekookeanskog broda u dužini od 9 metara, a ostalo je njegov i dedin odsanjani san. Ručno napravljen Brodić krase brodski okrugli prozori, cak i na koritu, a kabina i dalje cuva pradedine tonove na gitari.

Foto: Miloš Rodić, privatna arhiva

Kao što nikakav modni enterijer ne može čoveku da pruži onu buji-paji toplinu dedine fotelje za čitanje , tako i kabina naše barke poseduje veliku prednost nad unutrašnjošću savremenih brodova, škrtih u prostoru i rasporedu stvari.

U Brodiću kao da reka čuva svoju istoriju od zaborava.

Brodić i danas dostojanstveno pluta u sidrištu među gliserima, jedrilicama i šikljama, bez takmičarskog duha poput sigurnog plivača .

Priča svoju priču i priču pravog Beograda na vodi ovde u marini Dorćol. Praveći odmor na našoj privatnoj plazi ispred sojenice preko puta bazena 25.maj.

Foto: Miloš Rodić, privatna arhiva

Svi gosti iz inostranstva …Rusi, Amerikanci, Englezi, Iranci,Indijci….(naročito Kinezi ), jer smo i po kiši pevali , ali i Beogradjani opcinjeni su utiskom da su na brodiću kao kod kuće i toj prisnosti se rado vraćaju da ponovo čuju uspavanku koju reka peva samo kada se brodi polako.“

Ako želite da osetite čari Dunava i ovog fantastičnog brodića Miloša možete kontaktirati na ovom ig profilu: Belgrade boat tour – @brodic_rodic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian