Savo Manojlović: Podržimo studente, ima para za stadion, a za obrazovanje nema

Posle više od dve godine sam konačno otišao na odmor. Konačno mi je prijalo da ne razmišljam o protestima, odbrani parkića ili kampanji za nekog nepravednog uhapšenog. Iako su sunce i more prelepi u septembru i plan je bio da ostanem što duže, seo sam u kola i vratio se dan ranije. Studenti su pobunili, a moji prijatelji Nataša, Kristina i Nikola su organizovali protest u subotu i blokadu Nemanjine ulice u ponedeljak sa svojim kolegama

Autor: Savo Manojlović


Možemo ih podržati tako što ćete napisati nekoliko rečenica i klikom na dugme poslati ministru zahtev da ih primi na razgovor.  

https://peticije.kreni-promeni.org/petitions/30-nize-skolarine-za-studente

Preko mesec dana traje njihova borba za 30% niže školarine za ovu godinu. Na mnogim fakultetima je upis počeo i ovo je poslednji momenat da im pomognemo. U ovom momentu verujem da postoje roditelji koji ne mogu deci da priušte školarinu i od pobede u ovoj kampanji zavisi da li će neko moći da se obrazuje ili ne. 

izvor: N1

Nikola, Kristina i Nataša su bili studenti koji su bili sa nama u svakoj bitki koju smo vodili. Zajedno su skupljali potpise za ograničačavanje rijaliti programa, dolazili na proteste za parkić, donosili nam vodu i hranu kada sam sa bio sa Sašom Simićem koji je kampovao ispred Gradske Skupštine tražeći da se obustave radovi u Parkiću, protestovali za oslobađanje Aleksandra Obradovića…  

Pravni tim Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti je uradio pravnu analizu koja jasno pokazuje da ovo nije pitanje studentske milostinje. Studenti prošle godine nisu dobili ono što su platili. Fakulteti u drugom semestru nisu radili, a online predavanja uglavnom nisu bila držana na propisan način. Time je prekršen ugovor studranju i studenti tužbom imaju pravo da traže povraćaj dela sredstava. Nažalost, u zemlji gde sporovi traju godinama, jasno je da ako ne izvršimo pritisak na donosioce odluka, za mnoge će biti nemoguće da nastave studije u momentu kada je zbog korone studentima koji rade ili njihovim roditeljima teško da zarade novac.

Studenti su uspeli da organizuju dva protesta, blokiraju Nemanjinu ulicu. I ministar Šarčević i rektorka BU Ivanka Popović su priznali da su studentski zahtevi opravdani, ali da je to pitanje koje treba da rešavaju pojedinačno fakulteti. Njihova taktika je da skinu sa sebe odgovornost. Zato je potrebno da potpisivanjem peticije i slanjem mejla ministru jasno im pokažemo da njega smatramo odgovornim.

Delili su pare građana pred izbore, najavili izgradnju stadiona od 250 miliona evra, a odbijaju da reše problem deci koja su budućnost ove zemlje i kojima su fakulteti naplaćivali nešto što nisu dobili. Stanimo uz njih, kao što su oni stajali uz nas u svim prethodnim kampanjama koje smo vodili.

Ako želite da stanemo uz njih kliknite na link i napišite ministru poruku zašto je važno da uvažimo zahteve studenata. Treba vam samo 2 minuta.

https://peticije.kreni-promeni.org/petitions/30-nize-skolarine-za-studente

Savo Manojlović i Tim Kreni – Ppromeni

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian