ZNAŠ TI KO SAM JA: Evo zašto treba učiti djecu da preziru ovu rečenicu

Učite svoju djecu da preziru rečenicu Znaš ti ko sam ja? i da je se nikad ne uplaše jer nema razloga. Veliki ljudi je nikad neće reći, a sitni koji je izgovaraju nisu vrijedni vašeg straha.

Neću pisati o Lečiću, niti uopšte ulaziti u slučaj kojim se bavi sud, ali ova rečenica je nešto što me inače u životu izbacuje iz takta i na slične izjave mi svaki put proradi krajiški inat i poriv da se onom ko je izgovori tako us***m u život da pojede svako slovo iz svog ZnAš Ti Ko SaM jA.

Zašto? Zato što je ona odraz jednog ustaljenog narativa i pogrešne koncepcije odnosa moći u različitim odnosima – seksualnim, poslovnim, političkim… Ona je odraz stava da ako si u nekom aspektu moćan ili poznat imaš veća prava u odnosu na druge ljude i u svojoj potpunoj krajnosti, odraz stava da zbog svog položaja moći imaš pravo da posjeduješ druge ljude ljude ili se fizički ili emotivno iživljavaš nad njima.

Duboka pravdoljubivost koja mi je usađena vaspitanjem izbije mi kao para na uši svaki put kad čujem ovu rečenicu.

Sjećam se kad sam se kao klinka doselila u BG, nikog živog nisam znala što znači nisam imala koga ni pozvati ako mi se desi neka neprijatna situacija. Izašla na neki splav kod Jugoslavije i krupan, navalentan lik me ne ostavlja na miru cijelo veče. I na kraju me grubo hvata za ruku i izgovara famozno Znaš ti ko je meni tata? (Što je vrv još jadniji level od ovog znaš ti ko sam ja). Ajao kako se brzo nelagoda koju mi je cijelo veče izazivao pretvorila u inat i adrenalin, u odgovor „A znaš li ti ko je meni tata? Profesor Momo, možda nisi čuo za njega al me bar naučio da se ponašam. Tebe tvoj očigledno nije debilčino“.

Tako da, hvala tati Momi i mami Gogi što su me naučili da ne je**m živu silu. I preporučujem da tako vaspitate ćerke. Možda se neće baš uklapati u tuđa očekivanja, al’ lakše će se nositi sa životom i kretenima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian