IZ UGLA PRAVNIKA: Šta je nužna ODBRANA?

U svakodnevnom životu možemo se susresti sa mnogim opasnostima, bilo da je to na ulici, u kafiću, u gradu. Ono što je interesantno jeste upravo činjenica da se često te neželjene situacije događaju apsolutno mimo naše volje. Dešava se da budemo isprovocirani, napadnuti.. kako postupiti u takvim situacijama?

Da li zapravo postoji pravna regulativa i pokriće koje će nas spasiti muka pred pravosudnim organima? Odgovor na ovo pitanje je pozitivan.

Upravo povodom ove problematike ćemo razmotriti pravni institut nužne odbrane kao jedan od veoma značajnijih instituta krivičnog prava.

Prevashodno pravimo osvrt na definiciju, koja glasi – Nužna odbrana je osnov koji isključuje postojanje krivičnog dela, i ona predstavlja odbranu koja je neophodna potrebna da učinilac od svog dobra ili dobra nekog drugog lica odbije istovremeni protivpravni napad.

Dakle, kao što možemo zaključiti, posredi je istovremeni protivpravni napad. Takođe, napad mora biti produkt čovekovog ponašanja, mora biti stvaran i uperen protiv nekog pravom zaštićenog dobra.Šta zapravo znači protivpravni napad?

Praktično posmatrano, to bi izgledalo ovako. Nalazite se u klubu gde ste isključivo radi odlične zabave. Sa društvom ste, eventualno devojkom – i sve deluje idilično, međutim.. Međutim, pojavi se persona koja iz različitih razloga reši da napravi problem, i krene u fizički obračun. Uzmimo primera radi da je to napad pesnicom. Upravo ovaj napad pesnicom koji je usmeren na vas je nešto što je objektivno posmatrano – protivno ne samo zdravom razumu, već i pravu. Istovremenost podrazumeva vremenski period dok napad kao takav još uvek traje – ali se podvode i situacije kada napad neposredno predstoji. U takvim slučajevima, u ovom vremenskom periodu je moguće braniti se, odnosno izvšiti odbranu.U pogledu elemenata da je to ponašanje čoveka usmereno protiv nekog pravom zaštićenog dobra nije neophodna neka detaljnija analiza, ali u pogledu zahteva da je napad stvaran – to podrazumeva da napad kao takav zaista i postoji i da je ozbiljan.

Tek onda je moguće primeniti odbranu. Uslovi odbrane jesu da je kroz odbranu:-ostvareno biće nekog krivičnog dela-da je ona upravljena prema napadačevom dobru-da je ona neophodno potrebna za odbijanje napada. ​Kada svi ovi uslovi budu ispunjeni, određeno lice se može pozivati na institut nužne odbrane.

Ukoliko biste u prethodnoj situaciji uzvratili istom merom – pesnicom, to bi apsolutno zadovoljilo prethodne zahteve i ne bi došlo do prekoračenja nužne odbrane. U takvim naletima pesnica, zaista je i vaša pesnica neophodno potrebna u cilju vaše odbrane. Međutim, ukoliko biste se opredelili da prvom pikslom do koje dođete udarite napadača u glavu, ili pak to učinite po prestanku njegovog napada, nalazite se u problemu i postoji ozbiljna šansa da otpada mogućnost primene ovog instituta.

Ovo je jedan od bitnijih instituta i zaista se mora obratiti posebna pažnja u svakoj konkretnoj stvari. Ono što se mora primetiti jeste da u takvim situacijama kao što je gore navedena – je zaista i teško ostati pribran i misliti na sve ovo, te je sudska praksa zaista praćena često ovakvim problemima, a branioci su upravo ti koji svim naporima moraju spasiti svog branjenika, a to je često izuzetno teško.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian