U SRPSKOJ NOŠNJI do DIPLOME u Austriji: Vladimir kaže „tradicija i nauka mogu zajedno“

„Hteo sam na ličnom primeru da pokažem da tradicija i nauka, prošlost i savremenost itekako idu jedno uz drugo“ – kaže Vladimir Vlajić, momak koji je poznat po svom istrajnom zalaganju da se u gradu Inzbruku postavi ispravno potpisana spomen ploča Diani Budisavljević ispred Srpske pravoslavne omladine Inzbruka (SPOJI) i koji je po svoju diplomu došao ni manje ni više nego u narodnoj nošnji.

U velelepnom univerzitetskom zdanju, pred neobično obučenim profesorima, u državi gde se nauka i te kako ceni, a obrazovani Srbi uvek su dobrodošli, Vladimir je pokazao kako se i daleko od svoje zemlje može negovati srpsktvo. Baš kao i mnogi učenjaci u istoriji koji se nisu odricali narodne nošnje, a još manje iste stideli.

Tako je Vladimir stao u opancima i to baš uoči Dana pobede u Drugom svetskom ratu.


– Po završetku studija Međunarodnih ekonomskih nauka i dobijanja potvrde o magistraturi 11. novembra 2020. godine na Dan pobede u Prvom svetskom ratu nisam bio toliko siguran da će u skorije vreme doći do svečanog uručivanja diplome koja je iz meseca u mesec pomerana zbog „previsokog broja zaraženih“. No, kako naš narod zna da kaže „“strpljen spašen“. Odlučio sam ipak da sačekam još neko vreme. Druga opcija bi bila da mi Univerzitet diplomu pošalje poštom na kućnu adresu, što mi je bilo neukusno jer dan svečanog uručivanja ipak predstavlja nešto posebno za najužu porodicu. Dan koji se pamti, jer bez podrške porodice teže bise stiglo do tog cilja.

Kako je napisao na Fejsbuku, odavno je znao da će na svečani prijem doći u narodnoj nošnji.

– Primer sam pronašao u našim slavnim precima, koji su je s ponosom nosili u raznim prilikama, a tako ostali uvek autentični i svoji. Potvrdu u toj ideji sam našao u mom prijatelju advokatu Filip Živanović kojeg sam upoznao tokom mojih godinu i po dana provedenih u Beogradu, kada sam gostovao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i pokretao Austrijsku službu sećanja u Srbiji – 2015/16.

– Filip je svoju diplomu na Pravnom fakultetu u Beogradu primio u srpskoj narodnoj šumadijskoj nošnji takođe pranašavši inspiraciju u našim svetlim precima i akademiku prof. Radomiru Lukiću koji je krajem tridesetih godina prošlog veka na pariskoj Sorboni svoju disertaciju odbranio upravo u narodnoj nošnji.

Vladimir Vlajić

I kaže, to nije neuobičajeno ni za druge narode u Austriji, pa ni za same Austrijance. U narodnim nošnjama, čak i iz daleke Afrike, austrijski studenti primali su diplome.

Izvor: FB profil Vladimir Vlajić/ Telegraf

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian