Ovi dečaci kod Kosovske Kamenice rukama kopaju vodu za kupanje i svakog dana čuvaju stoku, a sve što žele su tri bicikla

Braća i najbolji drugovi, svojim rukama kopaju vodu i svakog dana čuvaju stoku. Iako u blizini nema druge dece vole svoje selo i poznaju svaki kamen. Jedino što im nedostaje su tri bicikla.

Selo Grizime nalazi se nadomak Kosovske Kamenice, u istočnom delu Kosova i Metohije, na desnoj obali Južne Morave. Smešteno je na Grizimskom potoku i još pre više od stotinu godina podenjeno na Gornju i Donju mahalu. Veruje se da je nastalo kao mesto za odmor na putu između dva manastira, Tamnica i Svetog Marka.

Tražeći nekog od meštana koji bi nam ispričao kako se živi u Grizimu naišli smo na Danijela i Jovicu Miljkovića. Dva vedra i živahna dečaka koja se igraju u dvorištu i čuvaju prasiće. Kada smo ih videli kako na brdu kopaju mali kanal, pomislili smo da je to deo igre. Međutim, to rade barem nekoliko puta nedeljeno da bi povezali vodu za kupanje i pranje veša. Danijel ima 12, a Jovica 14 godina. Pre dve godine ostali su bez oca, a u kući ih je trinaestoro. Žele da ostanu na svom imanju i da obrađuju zemlju. Sve poslove u domaćinstvu su naučili i već sada pomažu majci i brinu o porodici.

Teško je zamisliti da ono što nazivamo svakodnevicom može izgledati i ovako. Život prostran po livadama i pašnjacima, omeđen šumom i u vrlo slaboj kumunikaciji sa ostatkom sveta.

Sela oko Kosovske Kamenice skoro da se nisu menjala proteklih 150 godina. Iako su pojedina na samo nekoliko kilometara od centra naselja kroz njih nema puta, rasvete, niti stalnog prevoza. Ljudi sve više napuštaju ovaj kraj, mladih gotovo da nema. Neki su i posle veka provedenog u kameničkim brdima primorani da se, zbog loših uslova, zauvek odsele. Kuće su prazne, uglavnom stare i oronule, domaćinstva zapuštena, a kapije davno zaključane i zarasle u korov.

Nekada su bile grupisane po mahalama. Najveći deo sela bio je pod šumom. Naseljavali su ga uglavnom Srbi do 1999. godine. Tada je većina primorana da napusti svoj dom. Danas je prilično opustelo. Jedini način da se oživi je da se uloži u poljoprivredu i da se preostalom stanovništvu pomogne da održi svoja gazdinstva.

DONACIJE

Ukoliko želite, možete uplatiti dinarsku donaciju na

Dinarski žiro račun kod Komercijalne banke:

205-266929-36

Dinarski žiro račun kod Inteza banke:

160-6000000743964-30

INSTRUKCIJE ZA DONACIJE IZ INOSTRANSTVA
https://www.kosovskopomoravlje.org/wp-content/uploads/2020/06/PAYMENT_ORDERS_IN_EUR.pdf

Donacije putem PayPal
https://www.paypal.com/paypalme/kosovskopomoravlje

Humanitarna organizacija Kosovsko Pomoravlje
Kralja Petra bb, Parteš
Gnjilane

Izvor: HO Kosovsko Pomoravlje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian