Milan Vukelić: Izjave talibana da žene neće biti diskriminisane maska zbog medjunarodne zajednice

Doktorant beogradskog Fakulteta političkih nauka Milan Vukelić, politikolog religije, ocenio je danas da se od novih vladara Avganistana, u budućnosti „može očekivati potpuno sprovodenje šerijata i organizovanje države na čijem će čelu biti verski lideri, baš kao u vreme nekadašnjih halifata“.

„U skladu s tim, mislim da je nagoveštaj potparola talibana da žene neće biti diskriminisane, samo maska kako bi se ublažila reakcija medjunarodne zajednice. Uostalom on je izjavio da će se prava žena poštovati, ali u okviru šerijata, što ipak podrazumeva odredjene zabrane“, rekao je Vukelić, za agenciju Beta.

Kako je ukazao, „već je zabeleženo da su u Heratu žene sprečene da udju na Univerzitet, kao i da su one koje rade kancelarijske poslove poslate kući uz poruku da će uskoro biti zamenjene muškarcima„.

Veliki poraz zapadnog sekularizma

On je naveo da su dešavanja u Avganistanu „veliki poraz Zapadnog sveta, njegovih vrednosti, kao i trijumf islamskog fundamentalizma, možda i najveći od Islamske revolucije u Iranu, predvodjene ajatolahom Homeinijem 1979. godine“.

Prema njegovim rečima, situacija u Avganistanu bi mogla prouzrokovati dodatnu destabilizaciju regiona, jer za mnoge džihadističke grupe, trijumf talibana može predstavljati podstrek i ohrabrenje da i sami krenu u džihad protiv zapadnih sila i Amerike.

„Mislim da Amerikanci nisu očekivali ovako brzo napredovanje talibana, a sva ova dešavanja posledica su njihove pogrešno vodjene spoljne politike, usmerene prema islamskom svetu. Sada najzad treba da im bude jasno da zapadni oblik demokratije, zasnovan na sekularizmu, u islamskim društvima jednostavno nije održiv, jer ga tradicionalna islamska kultura ne prihvata„, naveo je Vukelić.

Komentarišući spremnost Prištine da primi deo izbeglica iz Avganistana, rekao je da će ona „uraditi sve što zapadni mentori narede“.

Stoga će i primiti odredjeni broj avganistanskih izbeglica, koji će se tamo bez problema uklopiti, jer je kosovsko društvo duboko islamizovano, iako oni to pokušavaju da prikriju, kako bi zadobili podršku medjunarodne zajednice„, rekao je Vukelić.

On je upozorio da su „Srbi na Kosovu i Metohiji već suočeni sa islamskim ekstremizmom, što se ogleda i u broju srušenih crkava i manastira na teritoriji južne srpske pokrajine“.

Pojedine vahabističke grupacije na Kosovu podržavaju talibane

„Bez sumnje je da odredjene vahabističke strukture na Кosovu i Metohiji podržavaju akcije talibana, pa čak i slave njihov trijumf. Prema ‘sekularnim’ albanskim izvorima iz 2013. godine, čak 50.000 kosovskih Albanaca praktikuje vahabističko vidjenje islama“, naveo je Vukelić.

Bez sumnje je da odredjene vahabističke strukture na Кosovu i Metohiji podržavaju akcije talibana, pa čak i slave njihov trijumf. Prema ‘sekularnim’ albanskim izvorima iz 2013. godine, čak 50.000 kosovskih Albanaca praktikuje vahabističko vidjenje islama.

„Podsetiću na podatak, koji su preneli brojni svetski mediji, a to je da je sa Кosova i Metohije Islamska država za rat u Siriji i Iraku regrutovala više od 400 džihadista, što je najveći broj stranih boraca koji je pristupio ovoj organizaciji sa teritorije Evrope, gledajući naravno po glavi stanovnika“, rekao je Vukelić

Preuzeto sa : https://beta.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian