Bez srpskog sela neće biti ni srpskog sveta

Zato je, pored borbe za očuvanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, zaštite političkih i drugih prava srpskog naroda u Republici Srpskoj i Crnoj Gori ili nepristajanja na trajnu okupaciju Kosova i Metohije, važno da svi zajedno uzvratimo udarac našem tihom i zajedničkom neprijatelju – usudu pustog sela.

Piše: dr Rajko Petrović , Institut za evropske studije u Beogradu

Izvor: IN4S

Selo je srpski narod oduvek hranilo, branilo i skrivalo od zavojevača. Što se ne hće u lance vezati, to se zbježa u ove planine – piše slavni Njegoš i svedoči o nepristupačnim, neretko surovim, ali lepotom svakako pitomim planinskim prostorima koja su nekada život značila. Danas je, nažalost, prisutan suprotan trend, jer iz srpskih sela ne beži samo onaj ko ne može. To važi za sve tri srpske zemlje – Srbiju, Republiku Srpsku i Crnu Goru. Važi i za ceo Balkan, ali i Evropu uopšte, što znači da nije reč o problemu čisto ekonomskog karaktera, već duboko složenom fenomenu i simptomatičnom obeležju savremenog doba u kome živimo.


Regionalni razvoj Srbije – između šanse i nužnosti


Istražujući i pišući svoju naučnu monografiju ,,Regionalni razvoj Srbije – između šanse i nužnosti“ došao sam do više nego poražavajućih podataka za opšte stanje sela u Srbiji. Skoro ¼ sela je u fazi nestajanja, preko hiljadu sela ima manje od po 100 stanovnika, a čak 550 sela manje od po 50 stanovnika. U 150.000 seoskih kuća niko ne živi, a 50.000 je napuštenih kuća kojima se ni vlasnik ne zna. Kada tome dodamo podatke da oko 2.000 sela nema poštu, da čak 2/3 nema ambulantu, te da asfaltni put nema 500 sela, dolazimo do zaključka da je selo danas teško ranjeno i na izdisaju. Ni u Republici Srpskoj ni u Crnoj Gori situacija nije ništa bolja, naprotiv, mnogi indikatori ukazuju da je čak i gora, ali nedostaju kako adekvatna multidisciplinarna istraživanja, tako i sistemski pristup vlada u Banjaluci i Podgorici u borbi za smanjenje regionalnih nejednakosti i podsticanje ruralnog razvoja.


Srpski svet


Danas se mnogo piše i govori o Srpskom svetu, kao objektivnoj potrebi srpskog naroda na prostoru Balkana da se integriše na političkom, ekonomskom i kulturnom nivou. Uz saglasnost sa tim, rekao bih, projektom nad projektima od vitalnog značaja za srpsku naciju, dodao bih moju ličnu impresiju – bez srpskog sela neće biti ni Srpskog sveta! Ako ne sačuvamo sela u Timočkoj Krajini, Toplici, Brdima, Hercegovini ili Banatu, svešćemo naše potomstvo na život u nekoliko većih gradova i lišiti ih ne samo zdravog života na selu, već i poznavanja elementarnih znanja o prirodi oko nas. Seljaci su možda u pravu kada kažu da je ,,od sela i Bog digao ruke“, ali država Srbija nije i ne sme.

Štaviše, znak da su se upalili poslednji crveni alarmi jeste najpre osnivanje Nacionalnog tima za preporod sela Srbije 2019. godine, koji je okupio i struku i nauku, i poziciju i opoziciju, i mladost i starost, a potom i osnivanje Ministarstva za brigu o selu 2020. godine pod vođstvom ministra Milana Krkobabića, prvi put u istoriji Srbije. Nema sumnje da država svih prethodnih decenija, uključujući i period socijalističke Jugoslavije, snosi odgovornost za stanje srpskog sela zbog svojih loših činjenja ili nečinjenja. Nema, međutim, sumnje da u borbi za opstanak srpskih sela danas ne sme biti dezertera. Braniti srpska sela, posebno pogranična brdsko-planinska, od demografske katastrofe danas znači lakše odbraniti Srbiju od eventualnih neprijateljskih nasrtaja sutra. Zato je važno što je pomenuto ministarstvo pokrenulo niz akcija za revitalizaciju seoskog života – dodeljivanje besplatnih seoskih kuća mladima, osnivanje novih zadruga, dodeljivanje mini-buseva nepristupačnim selima, otvaranje novih seoskih pošta, ali i multifunkcionalnih objekata koji treba da ožive zgrade nekadašnjih domova kulture i od njih naprave mesta susreta za seoski živalj.

Ako se po jutru dan poznaje, ostaje nada da će Srbija u bici za opstanak sela pobediti. Bez Srbije nema ni Srpskog sveta, a bez sela nema ni Srbije. Zato je, pored borbe za očuvanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, zaštite političkih i drugih prava srpskog naroda u Republici Srpskoj i Crnoj Gori ili nepristajanja na trajnu okupaciju Kosova i Metohije, važno da svi zajedno uzvratimo udarac našem tihom i zajedničkom neprijatelju – usudu pustog sela.

Izvor: IN4S

Naslovna foto: Sputnik

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian