Baštionik darovao knjige Narodnoj biblioteci Novi Grad

Baštionik je nastavio sa tradicijom poklanjanja knjiga iz oblasti Pravoslavne duhovnosti, nacionalne istorije, kulture, umjetnosti kao i kulture sjećanja.

Baštionik darovao knjige Narodnoj biblioteci Novi Grad.


Ove godine knjige su poklonili Narodnoj biblioteci Novi Grad.

Kako ističu iz ove organizacije odazvali su se molbi pravoslavnih vjernika SPCO Novi Grad i obogatili fond biblioteke u Novom Gradu brojnim naslovima ovih dušekorisnih i značajnih knjiga.


„Nadamo se da će ovaj mali prilog podstaći i druge da u svojoj sredini pokrenu sličnu akciju i da će ove knjige biti na duhovnu korist, radost i napredak onih koji ih budu čitali.“ – napisali su u objavi na svom sajtu.


Narodna biblioteka u Novom Gradu


Smještena je u najljepšoj zgradi u ovoj opštini koja datira još iz 20. vijeka. Kako neki izvori navode prije biblioteke tu je bila smještena i radila apoteka, ali o tome nema sigurnih podataka. Biblioteka nosi ovaj naziv od 1961. godine i do danas nije mijenjala ime. Od prije dvadesetak godina Biblioteka djeluje kao samostalna ustanova.

Narodna biblioteka Novi Grad - Народна библиотека Нови Град - Photos |  Facebook

Danas biblioteka sadrži više od 22.000 naslova za čitaoce svih uzrasta i različitog sadržaja. Knjige se nabavljaju na razne načine, a jedan od njih su pokloni, razmejnom i na druge načine. Jedna od donacija došla je opštine, i to 140 naslova, a radi se o knjigama koji su dobijeni kao poklon opštinskoj administraciji. Pored dobrih knjiga i sadržaja ono što održava jednu biblioteku su čitaonicu. Prema podacima od 2012. godine broj čitaoca raste iz godine u godinu. Ove godine je značjana informacija da je sve veći broj djece učlanjen u biblioteku uzrasta do petog razreda, što znači da se mladi naraštaji obrazuju i upićuju na knjigu kao značajan faktor u obrazovanju.[3]

Kada je u pitanju sadržaj naslova mogu se naći širok spektar knjiga u svim žanrovima. Među njima su lektire, beletristika, kao i stručna literatura. Kada je u pitanju beletristika biblioteka prati svjetske naslove i daje mogućnst čitaocima da na lak način dođu do tih naslova.

Pored osnovne djelatnosti izdavanja knjiga Biblioteka organizuje niz akcija povodom 8. Marta – međunarodnog dana žena, Oktobar – dani knjige, Međunarodnog dana dječije književnosti kada su organizovani posebni popusti i posebne akcije za učlanjenje kao i za nabavljanje novih naslova. Takođe organizuje razne promocije knjiga, izložbe i druge vrste promocija, kako svoje opštine, tako i naslove drugih autora širom zemlje i susjednih zemalja.[4]

Biblioteka posjeduje i posebno opremljenu prostoriju sa kompjuterima i internet konekcijom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian