ČUVARI SJEĆANJA: Klub istoričara Posavina za godinu dana uradio nevjerovatne stvari

Klub istoričara Posavina iza sebe ima aktivnu godinu. U 2021. godini su promovisali glasnik Naša misao, prvi i drugi broj u gradovima Šamac, Modriča, Brod, Obudovac, Prnjavor, Prijedor, kao i na Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci te u Novom Sadu, u Arhivu Vojvodina. Pored promocija od Arhiva Vojvodina, kao i Filozofskog fakulteta iz Banje Luke, su dobili vrijednu donaciju knjiga. Izdavač za prvi broj bila je Kula Šamac, dok za drugi broj Zadužbina knez Miroslav Humski iz Trebinja.


Uz promocije Klub je organizovao predavanja uglednih naučnika, prof. dr Borivoja Miloševića, prof. dr Borisa Babića, ma Dejana Došlića iz Banje Luke, te prof. dr Nemanje Devića i Dejana Ristića, direktora Muzeja žrtava genocida iz Beograda.

Uz promocije i obilježavanje značajnih datuma, Klub istoričara Posavina, organizuje predavanja na značajne teme iz nacionalne istorije, kao što su Snaga Kosovskog zavjeta, zločini nad Srba u NDH, značaj ćirilice, značaj izučavanja lokalne istorije, o kralju Petru I Karađorđeviću i drugo, kao i radionice za djecu.


Klub istoričara Posavina i zapažen humanitarni rad


Povodom novogodišnjih i božićnih praznika, Klub je zajedno sa drugim organizacijama i institucijama sa opštine Šamac, organizovao veliki humanitarni koncert „Srcem za djecu Orahovca“, pored toga organizatori su i nekoliko drugih humanitarnih akcija kao i učesnici na brojnim tv i radio emisijama, gdje govore o značaju prošlosti, Posavini i kulturi i obrazovanju.U narednu godinu poručili su da ulaze spremni i da već imaju najavljeno nekoliko predavanja u gradovima Republike Srpske, ali i gradovima Srbije. Već uoči Svetog Save održaće se predavanje prof. dr Borisa Stojkovskog.

Pored toga rade na snimanju dva dokumentarca, koja bi trebala da budu prikazana u toku 2022. godine, te su pozvali sve zainteresovane da dostave rad za treći broj glasnika, kojeg su posvetili tridesetogodišnjici od stvaranja Republike Srpske.

Takođe, pozvali su sve zainteresovane sponzore da im se obrate i pomognu dalji rad Kluba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian