Slikao na kosi, pa pokrenuo pravac slikanja na platnu – SRPSKI KUBIZAM! Kaže bez umetnosti bi DUHOVNO UVENUO (Intervju)

Srđan Kuljanin, rođen je 24.01.1988. u Hercegovini ( Čapljini). Godinama živi i stvara u Beogradu. Domaćoj i svetskoj javnosti najviše je prepoznatljiv kao frizer-umetnik koji na jedinstven način izražava svoj umetnički dojam, kroz upotrebu različitih slikarskih tehnika iscrtavanja kose.

Tokom ove godine pokazao je svoju drugu umetničku stranu i okušao se i na slikarskom platnu, kreirajući novi umetnički pravac, srpski kubizam.


Do sada smo te znali kao frizera koji umije i da slika na kosi, a sada slikaš i na platnu. Kako se dogodio taj prelaz?


Posle našeg, jedinstvenog na svetu, slikanja na kosi i velikih uspeha koje smo postigli na međunarodnoj sceni gde smo od strane najboljeg frizerskog časopisa na svetu proglašeni među 250 frizera inovatora na svetu, morali smo otići korak dalje i napraviti ponovo pravu malu revoluciju.

Izbor je bio logičan – da to bude slikanje na platnu. Da se totalno nešto novo izmisli je jako teško, ali se od svih pravaca meni se kubizam najviše dopao i onda sam na klasičan način pokušao da ubacim naše tradicionalne motive i tako je Srbija i svet dobio novi umetnički pravac. Posle papira za autorsko delo slikanja na kosi od strane Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, dobili smo i zvanično i papire za „Srpski kubizam“.

Srđan Kuljanin

U subotu će tvoji radovi biti izloženi u TC Ušće. Kaži nam nešto više o tome.


U subotu će biti organizovana izložba od strane ARS-a i TC UŠCE od 16 časova. To će biti prava prilika da se na dobrom mestu mladi umetnici pokažu što bolje. Nastupam sa dve slike iz serije SRSPKI KRALJEVI i sa umetnićkim pravcem Srpskim kubizmom.

Mislim da ću ostaviti dobar utisak jer dolazim sa nečim originalnim. Moji prijatelji ce doći sigurno u velikom broju i za tu priliku štampani su specijalni katalozi za koje smo dobili blagoslov od Tc Ušce i ARS.


Odakle ljubav prema umjetnosti, šta je za tebe umjetnost u današnje vrijeme?


Svaki period u mom životu je obeležen sa nekim mojim ručnim radovima. Sve što radim je umetnost i da stalno ne stvaram verovatno bih duhovno uvenuo. Što više radim to je bolje i budem produktivniji, tako da tokom odmora se bavim raznim aktivnostima što nije standarno za običnog čoveka.


Ova slika je izložena u Sremskim Karlovcima i zove se „Između dve vatre“ – Srbin u sredini a levo i desno Amerikanac i Rus

Šta je srpski kubizam?


Srđan je iskoristio već postojeći format kubizma, kao globalnog likovnog pravca i u njega ugradio prepoznatljive nacionalne elemente, motive i simbole kao što su šajkača, trobojka, ornamenti, itd.

Za relativno kratko vreme Srđanovi likovni radovi pronašli su svoje mesto na mnogim zidovima domaćih galerija i kolonija. Može se pohvaliti da je imao učešće na dve likovne izložbe na kojima je dobio veliki broj pozitivnih kritika likovne zajednice i velikog broja umetničkih poštovalaca. Poseduje patentnu zaštitu na srpski kubizam izdatu od Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije.

Njegove slike zrače optimizmom, vedrošću, snagom života koji uprkos svemu još uvek opstaje na ovim prostorima. Srpski kubizam predstavlja složenu nadogradnju već postojećeg kubizma, uz manifestno likovno izražavanje nacionalnih simboličkih elemenata srpskog naroda. Ovaj pravac svesno prikazuje istorijske događaje, srpsku mitologiju i legende iz narodne prošlosti, vekovnu težnju naroda za slobodom i osećaj vekovne nacionalne potlačenosti.

Slobodnim umetničkim izražavanjem, pionir srpskog kubizma Srđan Kuljanin, na delu svedoči o postojanju dvodimenzionalnog vremenskog segmenta koji se oslikava kroz suprotstavljeni odnos tradiocionalnog i modernog gledišta društvenih, političkih isocio-kulturnih okolnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian