ПУТ СРБА СА НЕРЕТВЕ: Филм о погрому 35000 Срба биће приказан у Београду

Документарни филм Пут Срба са Неретве, свједочанство је о судбинама људи који су у погрому Срба из долине Неретве напустили своја огњишта и спас од рата потражили широм региона и свијета.Пројекција документарног филма „Пут Срба са Неретве“ аутора Стевана Салатића одржаће се 28.1.2023. године у Свечаној сали општине Стари Град у Београду (улица Македонска) са почетком у 20 часова.

Документарни филм „Пут Срба са Неретве“, свједочанство је о судбинама људи који су у погрому Срба из долине Неретве напустили своја огњишта и спас од рата потражили широм региона и свијета.

Филм је сабрао 13 животних прича људи који су 1992. године били међу 35.000 Срба из долине Неретве који су били принуђени да напусте своја огњишта и спас од рата потраже широм региона и свијета. У тим причама може пронаћи сваки Србин Мостарац који је тих година корачао путем Срба са Неретве.

Моја намјера, као рођеног Мостарца, била да на 30. годишњицу погрома Срба из долине Неретве направи трајно свједочанство о судбинама људи којима је ратни вихор промијенио животе“ – истиче Салатић

Ријеч је о једној великој избјегличкој колони која је једна од четири велике избјегличке колоне и погрома која су Срби преживјели у протеклом рату. Поред `Олује`, косовског погрома и погрома из Сарајева ово је четврти највећи погром и желио сам да оставим један траг јер је до сада врло мало на ту тему речено.

Главни мотив приче је Милош Црњански и његове „Сеобе“, а порука је „Има сеоба, смрти нема“. „Гдје год је српски траг, а тај траг је у Мостару веома снажан кроз Саборну цркву, Манастир Житомислић, Владичански двор и повратак у Мостар. Гдје год је јак српски темељ – ту ће да опстају Срби и да живе будуће генерације“.

Трејлер за филм се налази на ЛИНКУ.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian